Prof. Naci Görür: ''Deprem zincirinin son halkaları''

Prof. Naci Görür: ''Deprem zincirinin son halkaları''
Güncelleme:

Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki depremi yorumladı. Görür, ''Bunu da artçı deprem zincirinin son halkaları gibi düşünebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

AFAD verilerine göre, saat 17.17'de merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 8.50 km olarak kaydedildi. AFAD tarafından, deprem sonrası herhangi bir olumsuz ihbar bulunmadığı bildirildi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ depreminin ardından yaptığı açıklamada, ''Daha önce dediğim gibi 2020 depremi temizlik hareketine devam ediyor. Endişe yok. Bunu da artçı deprem zincirinin son halkaları gibi düşünebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Aralık ayında Elazığ’da yaşanan 5.3 şiddetindeki deprem için Görür, şu ifadeleri kullanmıştı;

''Bu konuda bazı meslektaşlarım da zaman zaman yanılıyor. Bu deprem o fay üzerinde değil şu fay üzerinde deniliyor. Doğu Anadolu Fayı yeryüzünde tek bir çizgisel kırık (fay) değil, birçok paralel/yarı paralel kırıktan oluşur. Bu kırık bölgesine ‘zon' deriz. Fay zonları bazen kilometrelerce genişlikte olur. Zon içindeki faylar arzın derinliklerine doğru ana fay düzlemiyle birleşirler. Tıpkı bir ağaç gibi. Ağacın çok dalı vardır ama hepsi tek bir gövdeye bağlıdır. Elazığ GD'daki DAF'da öyledir. Elazığ'da olan 4,1 büyüklükteki bir depremden sonra aynı bölgede bugün de 5,3 büyüklükte bir deprem oldu. Kanaatime göre, bu depremler muhtemelen Ocak 2020 büyük depreminin sonuçları. Bu yörede DAF zonunda kırılmamış irili ufaklı yerler kırılıp rahatlıyorlar.''