Promosyon sektörü 2016 yılından umutlu

Promosyon sektörü 2016 yılından umutlu

2015 yılını kötü atlatan promosyon sektörü, 2016 yılından umutlu...

Lecce Pen Kalemcilik Tic. A.Ş. Genel Müdürü Ümit Kaya, 2015 yılının sektör olarak çok zor bir yıl olduğunu, pazarın %20-25 civarında bir daralma yaşadığını belirtti. 2016 yılı ile birlikte toparlanmaya geçileceğini ve yaraların ancak üç yılda sarılabileceğini belirtti. Önümüzdeki sene Türkiye’de 20 yılını kutlayacaklarını belirten Kaya, Türkiye’de var olmaktan mutlu olduklarını ve artık bu tür dalgalanmalara alışık olduklarını belirterek, burada en önemli sıkıntı yaşanan dalga boyunun büyüklüğü olduğunu belirtti. Maalesef ülkemizde her olumlu veya olumsuz gelişmedeki tepki çok şiddetli. 2015 te hem seçim oldu hem de TL’sı ortalama %22 değer kaybetti. Ancak yurt dışında ülkelerde seçim olup olmaması piyasayı bizdeki kadar etkilemiyor. Herkes işine gücüne bakıyor, birinci öncelikleri bu değil.

Firma olarak 2016 ve sonrası için umutlu olduklarını belirten Kaya, yaptığımız işin öneminin farkında olduklarını ve tanıtım ürünleri kullanım bilincini yukarı çıkartmak için çaba sarf ettiklerini belirti. Pazarlama karmasının önemli unsurlarından bir olan tanıtımın ( promosyon = tutundurma ) özellikle bu tarz dalgalanmaların olduğu zamanlarında öneminin ortaya çıkıyor.  Kimi zaman firmanızın kimi zaman ürünlerinizin, kimi zaman da mesajlarınızın ilgili tüketiciye ulaşmasına sağlayan araçlardır .Bu noktada altı çizilmesi gereken unsur bu ürünler firma( marka) ile tüketici kitlesi arasındaki iletişime yöneliktir. 

Bu sene ürün gamına 5 yeni ürün modeli kattıklarını belirten Kaya, bu sayının firma ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca modellerin fiyatlarının da her segmente uygun olduğunu belirterek sektördeki “promosyon kalemin markası” olarak bu doğrultuda ile ürün geliştirdiklerini belirtti. 2017 yılında yeni makine yatırımlarının olacağını belirten Kaya, komşu ülkelerdeki sorunların sonlanması ile pazarın daha canlanacağını belirtti.

Kalemin renkli bir promosyon ürünü olduğunu belirten Kaya, taşınabilir olmasının da ayrıca önemli bir unsur olduğunu belirtti. Bir kalem üzerindeki tanıtımınız her an bir algı yaratılabiliyor ve bu ürünü her yerde kullanabilmeniz de mümkün. Promosyon ürünlerinde en önemli unsurun kaliteli ürünler olduğunu belirten Kaya, ürünün firmanızı ( markanızı) yansıttığını düşünürseniz olacak bir olumsuzluğun kullanıcı nezdinde markanız ile bağdaştırılacağını bununda da tam tersi etki yapabileceğini belirtti. Firma olarak birçok ilke imza attıklarını belirterek, Dünyada Bioçözünür ilk promosyon ürününü Lecce Pen’in bundan 24 yıl önce sunduğuna dikkati çekti. Planlamalarının hep uzun vadeli olduğuna dikkat çeken Kaya, ürün geliştirme sırasına çok fazla geri bildirim alarak ilerlediklerini bunun önemli bir avantaj olduğunu belirtti.

Uluslararası markaların devasa tanıtım bütçeleri olduğunu belirten Kaya, bunun markanın küreselleşmede kesin şart olduğunu, pazarlamanın tüm unsurlarının kullanılması gerektiğini belirtti. Son yıllarda yaptığı doğru atılımla THY’nin çok öne çıktığını belirterek,” THY çok güzel bir örnek, küreselleşmenin getirdiği tüm unsurları çok doğru kullanıyorlar” dedi. İhracat hedeflerine ulaşabilmemiz için bunun gibi birden çok küresel markamızın olması gerekiyor. 

Bununla birlikte işin bir de küçük ve orta ölçekli işletme boyutu da var. Medyada yer bulamayan bu sektörün aktörleri ile çok başarılı promosyon çalışmaları yapılıp istenilen sonuçlara ulaşılabiliyor. Promosyon çalışmalarının hem kısa hem de uzun vadeli sonucu olduğunu belirten Kaya “ Satış hacmini arttırmak, tekrar satın alma oranını arttırmak, sadakati yükseltmek, bilinirliği arttırmak, ilgi uyandırmak, hatırda kalmak bunlardan sadece bazıları”

Sürdürülebilir bir büyüme için bilinirliğin ve hatırda kalmanın çok önemli olduğunun altını çizen Kaya, “ Türkiye’de promosyon sektörünün hala emeklemekte olduğuna inanıyoruz. Örneğin Amerika’da pazarlama bütçesinin % 50-%55 i gibi önemli bir kısmı promosyon çalışmalarına harcanırken, Türkiye’de bu rakamın %10’u geçmediğini belirtti.