"Askeri görünce halkın direnci kırılır sandık"

"Askeri görünce halkın direnci kırılır sandık"

Tuğgeneral Eyyüp Gürler'in darbe girişimi ifadesi herkesi şoke etti.

İstanbul 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, tutuklanmak üzere sevk edildiği hakimlikte verdiği ifadede darbe planının nasıl işleme koyduğunu anlattı.

DARBEYİ BİR HAFTA ÖNCE ÖĞRENDİM: “Ben 1. Ordu Karargahı Hareket Kurmay Yarbaşkanı olarak Selimiye Kışlası’nda görev yaparım. Tuğgeneral Adem Boduroğlu bir hafta kadar önce beni aradı. TRT’de okunan bildirgedeki hususları bana anlattı. Buradaki hususlar ve fikirler benim katılmış olduğum fikirlerdir. Bu nedenle Adem Boduroğlu’na katıldım. 

BİLDİRİYİ BİRLİKLERE BEN DAĞITTIM: 15 Temmuz akşamı haber aldık. Bunun üzerine harekat merkezine indim. Hareket merkezi aynı kışladadır. Harekatı koordine etmeye çalıştım. Benim sivil cep telefonumu kaydedip Whatsappgrubu oluşturulmuş. Muhtemelen Adem Paşa organize etmiş olabilir. Birlikle benim zaten bir irtibatım yoktu. Genelkurmay’dan gelen sıkıyönetim bildirisini birliklere ben dağıttım. 

KIŞLA DIŞINA ÇIKMADIM: Kışla dışarısına çıkmadım. Tüm birliklere sözlü olarak da bütün birliklerin İstanbul’a destek sağlamaları için gelmesini istedim. Birliklerin durumlarını ve ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştım ancak irtibatımız olmadığından başarılı olamadık. Ben sıkı yönetim bildirgesinden bunun bir darbe olduğunu zaten biliyordum. Ben askeri görünce vatandaşın direncinin kırılacağını umuyordum. Ancak tam tersi oldu. Çatışmalar da bundan sonra oldu.  

ÖLENLER İÇİN ÜZGÜNÜM: Benimle birlikte alınanların tamamı emir silsilesi içerisinde bu harekata katılmış askerlerdir. Olayın bilançosunu ben daha sonradan öğrendim. Şayet başarılı olsaydık amacım dış politikada ve terör olaylarında daha başarılı bir yönetim şekli sağlamaktı. Olan olaylar nedeniyle pişmanım. Ölenler için üzgünüm.

Tutuklandı

Gürler ifadesinin ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Vatan