"Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 Yıl Hapis Cezası Verilmesi

"Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 Yıl Hapis Cezası Verilmesi

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hacıoğlu:- "Mahkeme, bu kararıyla güvenirliliğini kaybetmiştir. Çifte standart uygulamıştır. Bu karar, siyasidir ve adaletsizliğin göstergesidir. Toplumun vicdanını rahatlatmamıştır. Bekletimiz, Avrupa'd

KOCAELİ (AA) - Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) "Bosna kasabı" olarak bilinen eski Sırp lider Radovan Karadzic'i 40 yıl hapse mahkum etmesiyle ilgili "Mahkeme, bu kararıyla güvenirliliğini kaybetmiştir. Çifte standart uygulamıştır. Bu karar, siyasidir ve adaletsizliğin göstergesidir. Toplumun vicdanını rahatlatmamıştır. Bekletimiz, Avrupa'da ölüm cezası olmadığı için ömür boyu hapisti." dedi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın göbeğinde, bütün dünyanın gözü önünde Bosna'da Müslümanlara yönelik bir soykırım ve katliam yaşandığını, bir milletin yok edilmeye çalışıldığını söyledi.

İnsanlık tarihinin en kanlı sayfalarından Bosna soykırımının başlıca sorumlusu olan Karadzic'e verilen 40 yıl hapis cezasının, Balkanlarda yaşayan Müslüman ve Türkler ile savaşın açtığı yaraları bir nebze olsun sarmak isteyen Bosnalı mağdurları memnun etmediğini dile getiren Hacıoğlu, bütün dünyanın gözü önünde bir toplu katliam ve soykırımla bir milletin yok edilmeye çalışıldığını vurguladı.

Hacıoğlu, şöyle devam etti:

"Mahkeme, bu kararıyla güvenirliliğini kaybetmiştir. Çifte standart uygulamıştır. Bu karar, siyasidir ve adaletsizliğin göstergesidir. Toplumun vicdanını rahatlatmamıştır. Bekletimiz, Avrupa'da ölüm cezası olmadığı için ömür boyu hapisti. Balkanlardaki Müslüman ve Türkler, bunu bekliyorlardı. Katliamın üzerinden yıllar geçti. Özellikle bunu soğuttular. Balkanlarda yaşayan Müslüman ve Türkler, asla bu katilleri unutmayacaktır."

-"Karadzic, cezaevinden 3-4 sene sonra çıkar"

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Yılmaz, Karadzic'in soykırım yaparak insanlığa karşı suç işlediğini, bu nedenle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması gerektiğini belirtti.

Verilen 40 yıl hapis cezasının yeterli olmadığını ifade eden Yılmaz, "Fazla sürmez, Karadzic cezaevinde 3-4 sene yatar ve çıkar. Karadzic, soykırım yaparak insanlığa karşı suç işlemiştir. Bu nedenle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması gerekirdi. Bu karar, soykırım kurbanlarının yakınlarını memnun etmemiştir. Federasyon olarak toplanıp, bu konuyu görüşeceğiz ve gereken adımları atacağız." diye konuştu.

- "Çok hafif bir ceza"

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Çolakoğlu da geciken adaletin adalet olmadığını aktardı.

Karadzic'in hak ettiği cezayı bulmasını beklediklerini anlatan Çolakoğlu, "Avrupa'nın göbeğinde bir katliam yapılıyor, aradan çok yıllar geçiyor. O kişinin yaptıkları karşısında çok hafif bir ceza veriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

İnsan Hakları Savunucuları Derneği Başkanı Ali Akbaş ise Avrupa'nın ortasında Bosnalı Müslümanların katledilmesinin tek sorumlusunun Karadzic olmadığını, bu katliama seyirci kalan ve göz yuman batılı ülkelerin de en az Karadzic kadar suçlu olduğunu belirtti.

Akbaş, Karadzic'e verilen 40 yıl hapis cezasının insanlığa karşı işlenen suçu asla unutturmayacağını kaydetti.

Lahey'deki mahkeme, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan "Bosna Kasabı" lakaplı Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu bularak 40 yıl hapse mahkum etmişti.