"Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar Projesi"

"Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar Projesi"

Proje kapsamında sunulan çalışmalar arasından en iyi 7 fikir tespit edildi

ANKARA (AA) - "Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar Projesi" kapsamında sunulan çalışmalar arasında en iyi fikirler belirlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, kadınların sorunlarına gençlerin fikir üretmeleri amacıyla hazırlanan proje kapsamındaki çalışmalar değerlendirildi.

"Masal Bulmaca Uygulaması", "Trafikte Kullanılacak Tehlike Butonu", "Eğitim, Kariyer ve Satış Portalı", "Bilişim Karavanı", "Mobil Uygulama", "Temel=Fadime" ve "Engelli Kadınlara Bilgisayar Eğitimi Verilmesi" adlı projeler "en iyiler" olarak seçildi.

- Kadınların hayatını kolaylaştıracak projeler

"Masal Bulmaca Uygulaması" adlı projede, 3-12 yaş arası "Z kuşağı" olarak tanımlanan kitlede toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını yaratmayı ve artırmayı hedefleyen bir mobil uygulama tasarlandı.

Akıllı telefonlar ve tabletlere indirilebilen mobil uygulama programı, "kötü cadı, beyaz atlı prens" gibi alışılagelmiş cinsiyetçi karakterlerin olmadığı, kadının kendine yetebildiğini anlatan sesli masallar, cinsiyet eşitliğine işaret eden resimlerin yap-boz olarak oynanabildiği oyunlar, çeşitli şarkılar ve ninniler, boyama e-kitaplarından oluşan bir içeriğe sahip.

"Trafikte Kullanılacak Tehlike Butonu" projesi ise kadın sürücülere yönelik trafik tacizini en aza indirmek için "tehlike butonu" isimli bir cihaz geliştirmeyi hedefliyor.

Trafikte tacize uğrayan kadınların polise ve ceza avukatlarına en kısa sürede ulaşılabilmesini sağlayan cihaz, kadın sürücülerin trafikte ayrımcılığa ve tacize maruz kalmamaları için tasarlandı. Emniyet Müdürlüklerinin de desteğini almayı hedefleyen proje, bu sayede kadın sürücülerin trafikte güvenli sürüşlerinin garantiye alınmasını amaçlıyor.

"Eğitim, Kariyer ve Satış Portalı" adlı proje de kültürel baskı yüzünden iş hayatına katılamayan kadınların girişimci olabilmelerini sağlamak ve onları teşvik edebilmek için çevrimiçi bir portal oluşturup, kadınları girişimciliğe özendirmeyi ve kadınlara girişimcilikle ilgili bilgiler sunmayı hedefliyor. Aynı zamanda kadınların evinden yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışmasını sağlayabilecek işler için işverenlerle buluşturulması da projenin hedefleri arasında yer alıyor.

"Bilişim Karavanı" adlı proje ile "bilim ve teknoloji karavanı" adlı bir karavanla Adana'da yaşayan ev kadınlarının teknoloji okuryazarlığı konusunda bilinçlendirilmesi ve kadınlara bu konuda yardımcı olması amaçlanıyor.

Grup bu projeyle kadınların bilişim teknolojilerini kullanma oranını artırmayı, onları teknoloji kullanımı konusunda teşvik etmeyi, alınacak reklam ve kamu destekleri ile de projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

"Mobil Uygulama" projesi, Adana'da yaşayan kadınlara teknoloji destekli alışveriş alışkanlığı kazandırılmasını amaçlıyor.

İnternet sitesi ve akıllı telefon uygulamasıyla bir sanal pazar kurulup, hedef kitlenin alışveriş konusunda hayatının kolaylaştırılması planlanıyor. Bu uygulamalar sayesinde kadınların Adana'da bulunan yerel mağazalardaki fiyatları takip etmeleri, mağazaların yerlerini haritada görmeleri ve ürünlerin görsellerine ulaşabilmeleri, bu bilgileri diğer kullanıcılarla paylaşabilmeleri amaç ediniliyor.

"Temel=Fadime" adlı proje ile Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı, coğrafi kısıtlamalar yüzünden bazı sosyal ve kültürel imkanlara ulaşamayan dağ köylerinde yaz döneminde 6-10 yaş grubundaki çocuklara, kadın-erkek eşitliği konusunun işlendiği tiyatro oyunları sergilenmesi amaçlanıyor. Çocuklara ve ailelere yeni nesil kadın-erkek eşitliğini anlatan sokak oyunları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini konu alan tiyatro oyunları gibi etkinliklerle çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgi verilmesi hedefleniyor.

"Engelli kadınlara bilgisayar eğitimi verilmesi" projesi ise Trabzon Ortahisar'da yaşayan engelli kadınların internet ve bilişim teknolojilerini kullanma oranının artırılmasını hedeflemiş ve böylece engelli kadınların sosyal ve ekonomik hayatının geliştirilmesi ve toplumdan soyutlanmasının önüne geçilmesini amaçlıyor.

Bu amaçlar doğrultusunda kamu ve sivil toplum iş birliği içinde engelli kadınlara "mobil eğitim aracı" isimli özel olarak tasarlanmış bir araçla internet ve bilgi teknolojileri eğitimi sağlanması hedefleniyor.