"Öğrencilerden 800 milyon dolar kazanılacak"

"Öğrencilerden 800 milyon dolar kazanılacak"
Güncelleme:

Mustafa Aydın, yabancı öğrencilerden 800 milyon dolarlık bir döviz geleceğini açıkladı.

Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkanı Mustafa Aydın, 2016'da 20 bin yeni uluslararası öğrenci beklediklerini, her öğrencinin yıllık ortalama 40 bin dolar harcadığı düşünülürse 800 milyon dolarlık bir döviz kazancından bahsetmenin mümkün olduğunu söyledi.

Üniversite tercih dönemi öncesinde soruları yanıtlayan Aydın, 2014 verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyondan fazla öğrencinin kendi ülkesi dışında başka bir ülkede üniversite eğitimi aldığını kaydetti.

Bir öğrencinin yıllık ortalama maliyetinin 40 bin dolar civarında olduğu bilgisini veren Aydın, dünyadaki 4,5 milyon öğrencinin oluşturduğu yıllık uluslararası öğrenci bütçesinin 145 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

UNESCO'nun tahminlerine göre 2020 yılında yüksek öğretimdeki uluslararası öğrenci sayısının 7 milyona ulaşacağını, bunun da yıllık 280 milyar dolarlık bir bütçeye tekabül edeceğini anlatan Aydın, Çin, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkelerden giden öğrenci sayısının bütün uluslararası öğrencilerin yüzde 53'ünü oluşturduğunun altını çizdi.

En çok öğrenci gönderen ülkenin 510 bin 842 öğrenci ile Çin olduğu bilgisini paylaşan Aydın, diğer ülkelerin 184 bin 801 öğrenci ile Hindistan, 115 bin 464 öğrenci ile Güney Kore, 94 bin 408 öğrenci ile Almanya, 65 bin 459 öğrenci ile de Türkiye olduğunu söyledi.

Aydın, "En çok öğrenci kabul eden ülkeler ise 723 bin 277 öğrenci ile ABD, 455 bin 600 ile Birleşik Krallık, 283 bin 621 ile Fransa, 265 bin 90 ile Çin, 258 bin 827 ile de Avustralya" şeklinde konuştu.

"Çinli öğrencilerin yüzde 95'i kendi imkanları ile okuyor"

Mustafa Aydın, dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 40,3'ünün ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada'da olduğunu söyledi.

Yurtdışında okuyan Çinli öğrencilerin yüzde 95'inin kendi imkanları ile okuduğunu bildiren Aydın, Suudi Arabistanlı öğrencilerin üçte ikisinin ise devlet bursu ile okuduğunu kaydetti.

Avustralya'nın ise son 5 yılda büyük bir gelişim gösterdiğine işaret eden Aydın, 2012 yılında her 5 uluslararası öğrenciden 2'sinin Avustralya'yı tercih ettiğini dile getirdi.

Malezya, Endonezya ve Suudi Arabistanlı öğrencilerin çoğunlukla lisans ve ön lisans programlarını, İran ve Tayvanlı öğrencilerin ise daha çok yüksek lisans programlarını tercih ettiklerini anlatan Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

"En çok öğrenci gönderen ülkelerden olan Çin, Kore ve Suudi Arabistanlı öğrencilerin yüzde 65'i lisans ve işletme programı tercih etmişlerdir. Yabancı ülkelerde lisansüstü eğitimine devam eden Çinli öğrencilerinin üçte ikisine yakını mühendislik ve matematik bölümlerini tercih etmektedir. Hindistanlı öğrencilerin yüzde 77'si mühendislik ve ilgili bilimsel bölümleri tercih etmekte, yüzde 80'i yüksek lisansa devam etmektedir. İngilizce eğitimin öneminin artması ve TOEFL sınavının öğrencileri zorlaması ile İngilizce dil kurslarına ilgi artmıştır. ABD, İngiltere ve Avustralya gibi ülkeler uluslararası öğrenci temininde en önemli faktörün etkin sosyal medya kullanımı ve güçlü web siteleri olduğunda hem fikirlerdir."

"Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen 3 ülke Türkmenistan, Azerbaycan ve İran"
Aydın, 2014 verilerine göre Türkiye'de yüksek öğretimdeki öğrenci sayısının 5,5 milyona yaklaştığını söyledi.

Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısında artış görüldüğünü belirten Aydın, bugün ülkemizde uzaktan eğitim alanlarla birlikte yaklaşık 80 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu, 2016 yılında bu sayının 100 bine ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

Aydın, her öğrencinin yıllık ortalama 40 bin dolar harcadığı düşünülürse, 20 bin yeni öğrenci ile 800 milyon dolarlık ilave bir döviz kazancından bahsetmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Bu miktarın sadece 10 bin dolarına kadar olan kısmının üniversiteye harcandığını aktaran Aydın, "Geri kalan konaklama, perakende, gıda ve turizm gibi sektörlere harcanarak birçok alanda fayda sağlamaktadır" dedi.

Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen 3 ülkenin ise Türkmenistan, Azerbaycan ve İran olduğu bilgisini veren Aydın, uluslararası öğrenci sayısının artırılması için yapılması gerekenlerle ilgili şunları paylaştı:

"Devlet kurumlarının burs verdiği uluslararası öğrenci sayısını artırması gerekmektedir. Devlet finansmanıyla ve EEİK gibi kurumların işbirliği ile yapısal bağlamda özerk bir tanıtım ajansı kurulmalıdır. Bu ajans yoluyla hem ülkenin hem de 'Study in Turkey' markasının yükseltilmesi gerekmektedir. Uluslararası tanıtım yapan üniversitelere verilen teşviklerin artırılması gerekmektedir. Mezuniyet sonrası başarılı öğrencilere 1 yıllık çalışma imkanı verilmesi ile cezbediciliğin artırılması fayda sağlayacaktır. Öğrencilerin ülkeye giriş izinleri için gereken bürokrasinin en aza indirilmesi gerekmektedir. Uluslararası yüksek öğretimdeki trendlerin yakalanabilmesi adına düzenli olarak çıkarılacak raporlar yol gösterici olacaktır. İş dünyası ve meslek kuruluşlarının uluslararası öğrencilerin burs temini ve staj ayarlamalarıyla ilgili gerekli sorumluluğu üstlenmeleri gerekmektedir. YÖK tarafından yurtdışında diploma tanınırlığı konusunda aktif girişimlerde bulunulmalıdır."