"Rusya, Suriye’ye Daeş İçin Geldi Fakat Esed’i Destekledi"

"Rusya, Suriye’ye Daeş İçin Geldi Fakat Esed’i Destekledi"

ABD Savunma Bakanı Carter:- "Rusya, Suriye’ye DAEŞ’le savaşmak için geldiğini söylemişti fakat bunu yapmadı. Bunun yerine, Rusya ordusu sadece sivil savaşın uzamasını sağladı ve Esed’i destekledi"- ABD Genelkurmay Başkanı General Dunford:- "Rusya ABD hari

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya’nın Suriye’ye terör örgütü DAEŞ’le savaşmak için gittiğini söylediğini fakat buna karşı Beşşar Esed’i desteklemek suretiyle sivil savaşı daha da uzattığını söyledi.

Bakan Carter ve ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde “Savunma Bakanlığı bütçe durumu” başlıklı oturumda konuştu.

Carter, “Rusya Suriye’ye DAEŞ’le savaşmak için geldiğini söylemişti fakat bunu yapmadı. Bunun yerine, Rusya ordusu sadece sivil savaşın uzamasını sağladı ve Esed’i destekledi” dedi.

Rusya’nın Suriye’deki diplomatik görüşmeler konusunda da bir katkısının olmadığını belirten Carter şunları kaydetti:

“Bir konu çok açık. Rusya’nın Suriye’ye girmesi bizim DAEŞ’e karşı verdiğimiz mücadeleyi etkilemedi. Diğer koalisyon ortaklarımızla birlikte, DAEŞ'i tamamen yok edinceye kadar Suriye ve Irak’ta kampanyamızı yoğunlaştıracağız.”

Ashton Carter, "DAEŞ'i yeneceğiz ve kimlerin bu konudaki rolünü yerine getirip getirmediğini hatırlayacağız" şeklinde konuştu.

Carter’ın Rusya’ya yönelik bu sözlerinin, Rus ordusunun Suriye’de görevlerinin bitmesi sebebiyle çekildikleri yönündeki açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti.

Oturumda ayrıca Carter, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlandığına ilişkin konuştu.

Rusya’nın Cenevre’de bu konuda bir baskı yapıp yapmayacağı yönündeki bir soru üzerine Carter şunları kaydetti:

“Biz ve Türkler de dahil olmak üzere diğerleri, Kürtlerin Cenevre'ye katılımıyla ilgili önemli bir karar verdik. Rusya’nın Cenevre'de önemli bir rolü var ve bizim de önemli bir rolümüz var. Suriyeli Kürtler DAEŞ’e karşı mükemmel savaşçılar olduklarını kanıtladılar.”

General Joseph Dunford da, Rusya’nın askeri varlığının ABD menfaatlerine karşı bir güç oluşturduğunu söyledi.

Dunford, “Rusya ABD haricindeki, farklı bölgelerde eş zamanlı olarak stratejik bir güç ortaya koyabilecek tek aktördür” şeklinde konuştu

DAEŞ'e ve diğer militan gruplara karşı mücadelede Suriyeli Araplara katılımın arttığını söyleyen Dunford, ayrıca Suriyeli Demokratik Güçler'in içerisinde Arapların sayısının ikiye katlandığını ve rakamın 2 bin 500'den 5 bine ulaştığını bildirdi.