"Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi Dünya İnsani Zirvesi Çalıştayı" Başladı

"Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi Dünya İnsani Zirvesi Çalıştayı" Başladı

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Ulusoy:- "Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun bir insani kriz olduğunda oraya giderken, kalkınma olarak da insani yardımıyla gidiyor. Bu şu demek; gittiğimiz yerde insanların acil ins

İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı'nın ev sahipliğinde dünyada insani yardıma yön veren uluslararası kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen "Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi Dünya İnsani Zirvesi Çalıştayı" başladı.

Titanic Business Bayrampaşa Hotel'de gerçekleşen çalıştaya, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) yetkilileri ile 60'dan fazla ülkenin ulusal Kızılay ya da Kızılhaç Dernekleri'nin başkan ve temsilcileri katıldı.

3 gün boyunca devam edecek çalıştay, Kızılhaç Kızılay Hareketi ve paydaşlarına, oluşan yardım mimarisinde ilkeli insani eylemin geleceğini ve Kızılhaç Kızılay Hareketi Ayağı (Red Pillar) desteğinin artmasını sağlamak için bir fırsat yaratmayı amaçlıyor. Çalıştayda, uluslararası insancıl hukuk, insani müdahale ve yardımlar alanında geleceğin gündeminin belirlenmesi ayrıca bu alanda uluslararası hukuku ve uygulamayı güçlendirici norm oluşturması, uluslararası toplumun ortak kaygılarının ele alınması hedefleniyor.

Çalıştayın açılışında konuşan Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Ulusoy, Çalıştay'ın mayıs ayında gerçekleşecek Dünya İnsani Zirvesi bağlamında bir etkinlik olduğunu ve destek olarak bu etkinliğe katıldığını söyledi. Dünya İnsani Zirvesi'nin önemini ve Türkiye'nin zirveye bakışını anlatan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Günümüzde artık insani krizler hem nitelik hem de sayı olarak büyük bir değişim geçiriyor. Bu yaşanırken aynı zamanda ihtiyaçlarla mevcut, mali kaynaklar arasında uçurumlar artıyor. Bunların sonucu da maalesef insanların ızdırabının giderek artması... Buna nasıl bir son verilir ve nasıl bir yeni sistemle buna yanıt verilir arayışıyla bu zirve düzenleniyor. Bir başlangıç olması ümit ediliyor. Birlikte insani toplumun ve insani sistemin geleceği için çalışılacak. Türkiye bu çerçevede geleceğe yönelik 2 şeyi vurguluyor; Bunlar Türkiye'nin insani diplomasisinin de bir sonucu olarak izlediği politikalar. Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun bir insani kriz olduğunda oraya giderken, kalkınma olarak da insani yardımıyla gidiyor. Bu şu demek; gittiğimiz yerde insanların acil insani yardımlarını karşıladıktan sonra, aynı anda o ülkede direnci artırmak için kalkınma yardımları yapıyoruz. Böylelikle o ülkelerin gelecekte benzer krizlere maruz kalmalarını önlemeye çalışıyoruz. Bir yandan da sürdürülebilir kalkınmalarına destek oluyoruz. Örneğin Afrika ülkelerine yapılan yardımlar bunlardır. Dünya İnsani Zirvesi'nde tüm tecrübelerimizi de dünyayla paylaşacağız."

Dünyada insani krizlerin yüzde 80'inin çatışma kaynaklı olduğuna dikkati çeken Ulusoy, krizlerin en acı sonucunun sığınmacılar olduğunu vurguladı. Ulusoy, "Bu bağlamda Türkiye sınırlarında yıllardır sığınmacıları ağırlıyor. Bu bizim için büyük bir tecrübe oldu. Biz ahlaki vecibemiz ve uluslararası sorumluluğumuz gereği elimizde geleni yaptık. Bu tecrübelerimizi dünyayla paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un zirve öncesi yayınladığı taslak metni ele almak, aynı zamanda Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin insani yardım sektörüne olan yaklaşımlarını ortaya koymak için düzenlenen önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Dünya İnsani Zirvesi'nin sürekli kılınması ve bunun bir mekanizma haline gelmesini, insani meselelerin belirli periyotlarla konuşulmasını arzu ettiklerini dile getiren Kınık, zirvenin ilk ve öncü bir zirve olduğunu aktardı.

Çalıştayda, "insani yardımın güvenliği", "Silahlı çatışma bölgelerine insani yardımın ulaştırılması faaliyetleri ve yasal çerçeveleri", "iklim temelli doğal afetler", "savaş ve afetlerin oluşturduğu göç" gibi konuların ele alınacağı ve tartışılacağını vurgulayan Kınık, "Ülkemiz, insani açıdan baktığımızda dünyada pek çok alanda birinci ve önde olan bir ülke. Türkiye dünyada en fazla mülteci barındıran ülke. Bu çalıştayın hedefleri arasında zirve öncesi yayınlanmış olan taslak metnin Kızılay ve Kızılhaç Hareketi tarafından ele alınması ve yaklaşım metninin ortaya çıkarılması yer alıyor" diye konuştu.

ICRC Genel Müdür Yardımcısı Balthasar Staehelin de, Birleşmiş Milletler'in insani yardım konusunu gündemine aldığını anlattı. Çalıştayın Dünya Zirvesi öncesinde yapılmasının önemine dikkati çeken Staehelin, zirvenin de ilk adım olduğunu belirtti. İnsani yardım konusunun BM gündeminde de yer aldığına dikkati çeken Staehelin, "Zirve son nokta değil, bir birleşim noktası olmalı. Hepimiz kolaylıkla bu toplantıda bir araya gelip güçlerimizi birleştireceğiz. Bu toplantı çok büyük fırsat. Akıllıca yaklaşımlar önemli" ifadelerini kullandı.