"Yeni Türkiye Yeni Gelecek" Konferansı

"Yeni Türkiye Yeni Gelecek" Konferansı

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin:- "Parlamenter sistemin her türlü versiyonunu denedik ama bir netice alamadık. Tarihçilerimiz ve sosyalistler otursunlar eski Türk devletlerinin, eski İslam devletlerinin ve bizden önceki atalarımızın hükümet yapılar

ERZURUM (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Türkiye'de her an parlamenter sistemin yarattığı bir krizle karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Erzurum'da, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), Türkiye Gençlik Vakfı ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliğile, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Konferans Salonu'nda düzenlenen Yeni Türkiye, Yeni Gelecek konulu konferansta konuşan Tekin, Türkiye'nin hükümet sistemi tartışmasının 150 yıldır sürdüğünü söyledi.

Hükümet tartışmasının nihayete erdirilmesi gerektiğini ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

"Parlamenter sistemin her türlü versiyonunu denedik ama bir netice alamadık. Tarihçilerimiz ve sosyalistler otursunlar, eski Türk devletlerinin, eski İslam devletlerinin ve bizden önceki atalarımızın hükümet yapılarını incelesinler. 'Bu coğrafyanın yapısına uygun hükümet modeli şöyledir' desinler, biz de onu anayasal metin haline dönüştürelim. Hükümet sisteminin adının ne olduğunu da başkası koysun, önemli değil. Kişisel olarak bence böyle bir yapı olmalıdır ve bunun karşılığı başkanlık sistemidir."

- "Her an sıkıntı yaşanabilir"

Türkiye'nin her an parlamenter sistemin yarattığı bir krizle karşı karşıya kalabileceğini dile getiren Tekin, iki siyasi partinin koalisyon kuramadığı ülkede, her an sıkıntı yaşanabileceğini belirtti.

Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Üniversitede siyaset bilimi dersinde öğrencilerime Kemal Sunal'ın Zübük filmini izlettirdim. O filmdeki olaylar birebir gerçekleşti. Parlamentoda milletvekili transferleri sonrası yıkılan ve kurulamayan hükümetler vesaire, sokakta canlar gidiyor, insanlar ölüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılamıyor ama parlamentodakilerin hiç umurunda değil. 2002 seçimlerine kadar geçen dönemde Türkiye yine aynı koalisyon olaylarına mahkum oldu. Şimdi ben burada size hiçbir hükümet modelini Türkiye için uygundur demiyorum."

Dünyada hiçbir devletin anayasasında bir devlet parlamenter ya da başkanlık sistemiyle yönetilir ifadesinin bulunmadığını aktaran Tekin, "Anayasada Türkiye'nin parlamenter sistemiyle yöneltildiğine dair bir madde yok" dedi.

Başkanlık sistemin önemli olduğunu anlatan Tekin, yürütmenin tek başlı olması gerektiğini belirterek, "4 yıl seçtiğimiz birisi yetkinin başında olduğu halde iş yapmaz ise hesabını sorarız. Başkanlık sistemi bize bunu getiriyor. Seçim bittiği gün seçtiğimiz kişi iktidarda kalacak 4 yıl sonra karşımıza geldiğinde de biz seçimimizi buna göre yapacağız. Başkanlık sistemi koalisyon olayını ortadan kaldırır" ifadesini kullandı.