Rakka için zor pazarlık

Rakka için zor pazarlık

ABD, Musul’la birlikte IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’nın da hedef alınması peşinde. Ancak ortak güç oluşturma çabasının Ankara’nın YPG’ye muhalefetiyle sonuçsuz kaldığı iddia ediliyor.

Rusya ile Suriye hükümeti, cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep’e yönelik hava bombardımanını salı günü durdurmalarının ardından dün de “insani molayı” devreye soktu. 11 saatlik ateşkes kapsamında siviller, hastalar, yaralıların çıkışı için 6, silahlı militanların çıkışı için 2 koridor açıldı. Öte yandan IŞİD’in Irak’taki kalesi Musul için operasyonun başlamasının ardından Suriye’deki kalesi Rakka için de harekete geçmeyi isteyen ABD’nin Ankara’nın engeline takıldığı iddia edildi.

ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Musul operasyonuna koşut ABD’nin Rakka’nın kurtarılması için de bir güç inşa etmeye çalıştığını yazdı. Son haftalarda ABD’nin üst düzey yetkililerinin koalisyon üyesi ülkelerden Britanya ve Türkiye’nin yanı sıra Suriye’deki Kürt liderlerle de görüşmeler yürüttüğünü ve Rakka taarruzunu tez zamanda başlatmaya yönelik bir anlaşma kotarmaya çalıştığını aktaran WSJ, “Suriye’de sınırlı sayıda Özel Kuvvetler askeri bulunan ABD’nin, aralarındaki güvensizlik sarpa saran Türkiye, Arap Sünni güçler ve Kürt savaşçılar gibi kindar müttefiklerine muhtaç olduğunu” belirtti.

‘Arap savaşçı talebi’

Buna göre, bazı ABD’li yetkililer Rakka taarruzunu hızla başlatmak istiyor ki Musul’daki IŞİD’ciler buraya kaçamasın. Ama planda uzlaşılmasını en zorlaştıran etken, ABD’nin YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) saldırının başını çekmesi önerisine Türkiye’nin muhalefet etmesi ve bunun yerine Arap savaşçıların başını çekmesini istemesi. Bazı Batılı yetkililer de YPG’nin öncülüğünün, Arap nüfuslu Rakka’da etnik çatışma çıkarabileceği ve Arapların “Kürtler evimizi alacak” korkusuyla IŞİD’e katılmasına yol açabileceği görüşünde. Gelgelelim Arap savaşçılar pek çok yerde Suriye hükümeti karşısında batağa saplanmış vaziyette. ABD’li yetkililer de Türkiye’nin bunları eğitip silahlandırma ve Kürtlerin yerini alacak bir güç haline getirme kabiliyetine şüpheyle bakıyor.

Sünni aşiretleri ikna çabası

Üst düzey bir ABD’li yetkili “Rakka’yı baskı altına almak, en azından tecrit etmek için aciliyet hissediyoruz. Rakka’yı daha gecikmeden kurtarmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Ama Türkler bu aciliyeti hissetmiyor” dedi. Bu şartlar altında YPG de Rakka operasyonuna katılma karşılığı Rojava’daki özerk bölgesine siyasi tanınma istiyor. Şimdiki halde Rakka’yı geri almak için gereken 10 bin savaşçıyı toplamak için ABD bölgedeki Sünni aşiret savaşçılarının peşine düştü. TSK de 1500 aşiret savaşçısını eğitiyor.

Ateşkes uzatıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün Berlin’de Almanya, Fransa, Ukrayna liderleriyle yaptığı ve sivillere karşı savaş suçu işlediği suçlamalarının yanısıra AB’den yeni yaptırım tehdidiyle karşılaştığı zirveye göre ayarlanmışa benzeyen Doğu Halep ateşkesi, BM’nin ısrarlı talebi üzerine uzatıldı. Önce Şam yönetiminin ateşkesi 3 gün yani cumartesi gecesine dek uzatmayı kabul ettiği söylendi. Ardından Kremlin’in “teröristlerin insani molayı adam ve silah toplamak için kullanıp kullanmayacağına göre uzatılacağı” uyarısı geldi. Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı, bir gün daha uzatıldığını açıkladı. Daha önce Nusra ile yakın gruplar ateşkese uymayacaklarını duyurmuştu

Dün koridorlarda ordu hoparlörlerinden “Güvenli çıkış garanti ediyoruz. Fırsatı yakalayın ve ailelerinizi kurtarın” anonsu yapıldı ama Bustan Kasr yakınındaki koridorda cihatçıların roket ve makineli tüfekle saldırmasıyla çatışma çıktı. Az sayıda sivil tahliye edilebilirken BM tıbbi amaçlı tahliyeleri bugün gerçekleştirme umudunu dile getirdi.

 

Cumhuriyet