Resim sanatının kalbi Galeri Bohem’de atıyor

Resim sanatının kalbi Galeri Bohem’de atıyor

Galeri Bohem Kurusu Burcu Erkal Salman ile resim sanatı ve galericiliği konuştuk.

Galeri Bohem Kurusu Burcu Erkal Salman: “Hedefimiz; Nişantaşı’nda gelenekselleşmiş galericilik anlayışına farklı bir soluk getirmek suretiyle her sanat dalından sanatçıları, sanatseverlerle buluşturmak, samimi bir ortamda çeşitli sergiler ile beraber atölyeler düzenlemek ve sanatın değişik alanlarını; genç, yaşlı, çocuk demeden herkesle paylaşmaktır.” diyor...

Resim yapmaya nasıl başladınız?

Çocukluğumdan beri resim yapıyorum. Resim Eğitimi almaya 1999 yılında başladım.

İlk serginizi ne zaman açtınız? Nasıl bir süreç yaşadınız? Kaç tablonuz saçıldı? İlk tablonuzu kim aldı?

 İlk Karma Sergiye katılmam, Atölye sergisi ile oldu.2000 Yılıydı. İlk kişisel Sergim,2004 yılında. Taksim The Marmara otelinde oldu. SESSİZ DÜŞLER'di. 28 tablo ile açtığım sergimde,19 'u satılmıştı. İlk tablomu, Elif- Ekrem Küçükali ailesi almıştı.

İyi bir ressamın özellikleri nelerdir? Doğuştan mı ressam olunur yoksa öğrenilerek mi?

İyi bir Ressam olmak için, önce özgün olmak sonrasındaysa Hissetmek gerekiyor. Yani, duyarsız biri Ressam olamaz ama Duyarlı biri, çok yetenekli değil ama çok istekli ise ,sanata gönül vermiş ve İyi bir göze sahip ise, eğitimini alarak Ressam olabilir.. Bir insan duyarlıysa topluma, sanata, dünyaya bakış açısı farkındalıkla oluyor. Yetenek bence ilk planda değil.

Galeri sahibi olmak hayatınızda ne gibi değişikliklere yol açtı?

İlk önce, Hiç bir işin göründüğü kadar kolay olmadığını söylemek isterim. Ressam olarak, bugüne kadar masanın karşı tarafındayken ,bugün diğer tarafta da varım. Sanatçıların neler isteyebileceğini, Galericiden beklentilerini çok daha net çözebiliyorum. Gerek sanat hayatıma, gerek insanları tanımak olarak bana şu kısa sürede bile çok şey kattığına inanıyorum. Öncelikle hayalini kurduğum bir şeyi gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu onun yanındaysa küçük bir çocuğu olmanın sorumluluğu ile hem ANNE,hem Galerici Hem de Ressamım. Zaman en büyük sıkıntım.24 saat çoğu zaman yetmiyor.

Galeri sahibi olmak yani bir galeriye sahip olmak karlı bir yatırım aracı mıdır?

Galeri Sahibi olmak, kendinize yaptığınız bir yatırımdır. Çünkü Sanat'la,ruhunuzu her an besleyebilmeniz demektir. Ancak Türkiye gerçeğinde, SANAT'tan daha karlı yatırımlar olduğu maalesef gerçek. Uzun vadede, tabiki SANAT daima kazandırır.

Bir tablonun değerini ve fiyatını belirleyen unsurlar nelerdir?

Bir eserin değerini, özgünlüğü, eseri yapan sanatçısı ,kondüsyonu ve boyutları belirleyen unsurlardır..

Galeri Bohem’ın sanatçılara sunduğu imkan ve fırsatlar nelerdir?

Bohem ,Sanatçılara  güven, her zaman destek, ulaşılabilirlik ve daima yeni projeler sunar..

Resim sanatının geniş kitlelerce sevilmesi ve talep görmesi için galeri sahiplerine ve sanatçılara ve devlete düşen görevler nelerdir?

Resim sanatının geniş kitlelerce sevilmesi için, eğitim, farkındalık, galerici ve sanatçıların uygun fiyatlandırma politikası ve halkla aralarına, bir duvar örmek değil, örülen duvarları yıkmak gerekiyor. Maalesef, eğitim seviyesine göre sanata ilgi değişiklik gösterse de, ekonomik uçurumlar, sokaktaki insanı galerilere sokmuyor. Oysaki,sergi gezmek galeriler ‘de ücretsiz'dir. İnsanlar, girdikleri galerilerde, ulaşamayacakları fiyatlar ve snop bir tavır görünce, Sanattan iyice uzaklaşıyor. Oysaki Sanat,Ruhumuz için GEREKLİDİR..DEVLET'inde,Kobilere destek verirken,SANATA destek olan bir fonu maalesef yoktur.

Resim sanatının daha çok emekli işi olarak görüldüğünü düşünenler var, sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Bu düşünce sanırım, rahmetli Cumhurbaşkanımız KENAN EVREN'in emekli olunca,Marmarise yerleşip,Resim Sanatına ilgisi ile başladı. Kesinlikle katılmıyorum. Emekli İşi olsa, Üniversitelerin Güzel Sanatlar bölümünde okuyan, onlarca genç öğrenciler ne yapıyor?

Türk insanı en çok hangi resim türlerine ilgi gösteriyor? Dünya ile kıyaslar mısınız?

Türk İnsanı, geçmiş dönemlere göre son yıllarda kesinlikle Çağdaş Sanata daha çok ilgi gösteriyor. Dünya ile farkımız Sanat'ta kapandı bence.

Resim sanatına yatırım yapan koleksiyonerlerin özellikleri nelerdir? Türkiye’de bu alana yatırım yapan iş dünyasının sanat konusunda birikimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Koleksiyonerler,sanat konusunda donanımlı olmalarının yanı sıra iyi bir önsezi ye sahiptirler. Gelecekte,o eserin ve sanatçısının  nereye gelebileceğini iyi analiz eden kişilerden tutun, sanata aşık ama özellikle yatırım konusunda, danışmanından da yardım alan çok koleksiyoner  var. Son yıllarda, Koleksiyonerlerimizin Türk ve Çağdaş sanatçılara daha çok yatırım yaptığı bir gerçek.

Galeri Bohem’in bugün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Galeri Bohem, kurulduğundan bugüne yaklaşık 2 yıl oldu. Bu sürede, çok hızlı aksiyon aldığımızı. Kendimizi iyi ifade ettiğimizi düşünüyorum. Yurt dışından dahi, sanatçılar Galerimizde sergi açabilmek için iletişime geçiyor. Çin’deki fuardan davet edildiğimizde, ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu anladım. Tabiki tüm bunlara rağmen, daha yolun çok çok başındayız. Kat edeceğimiz daha çok yol var, Sanatçılarımızın ve Koleksiyonerlerimizin,sanatseverlerimizin desteğiyle ilerleyeceğimize inanıyorum.

Galeri Bohem’ın gelecek hedefi nedir?

Uluslararası Sergiler düzenliyoruz zaten, inşallah ileriki yıllarda Yurt dışında da Bohem'in şubesini açabilir, büyük fuarlara katılabiliriz. Çünkü fuarlarda,3 yıllık Galeri olma şartı olduğu için, henüz büyük bir Fuar'a katılamadık. Şubeleşmek hedeflerimizde vardı, şimdi açıklamayayım ama çok yakında minik bir Şubemiz daha olacak İstanbul'da. Galeri Bohem Nişantaşı’ndan sonra, şubesinde de yeni sergilere ev sahipliği yapacak.

Galeri Bohem olarak ençok keyif aldığınız sergi hangisiydi?

Tüm Sanatçılarımla çalışmak keyifli, en keyif aldığım demek yanlış olur. Tabi ki aralarında daha özel olanlar var..Ancak,2015 sonunda yaptığım VURAL ARIKAN koleksiyon sergisi. Rahmetli Dedemin koleksiyonunun, küçük bir bölümünün sergisiydi.. Onu bu vesile ile anmak, sırf onun adı için bile gelen bir sürü yeni sanatsever tanımak beni hem sevindirdi, emde çok duygulandırdı.

Daha çok Türk ressamlar ilgi alanınızda. Yabancı ressamlarla da çalışmayı düşünüyor musunuz?

Sanatseverler genelde Türk Sanatçılarımızı tercih ediyor, gözünüzden kaçmış sanırım ancak İtalya'dan Ressam Cesare Maremonti, İngiltere'den Svetlana Elantseva,Polonya'dan Bartosz Fraczek, çalıştığım yabancı sanatçılarımdan bazıları..