Reza Zarrab çapraz sorguda itiraf etti: Yalan söyledim

Reza Zarrab çapraz sorguda itiraf etti: Yalan söyledim
Güncelleme:

ABD'de ''tanık'' olarak ifade veren Reza Zarrab, hayali ihracatlar konusunda Hakan Atilla'ya yalan söylediğini itiraf etti.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarına maruz alan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ile birlikte yargılanan, ancak daha sonra 'tanık' konumuna geçen işadamı Reza Zarrab, bugün yapılan çapraz sorgusunda yaptığı hayali ihracatlar konusunda Hakan Atilla'ya yalan söylediğini itiraf etti.

Savcılığın dört gün süren sorgulamasının ardından, savunma avukatlarından Cathy Fleming tarafından çapraz sorgulamaya tutulan Zarrab, "Dubai üzerinden, transit olarak İran'a yollayacağımız gıda ihracatı ile alakalı, ama ortada olmayan ticaretle ilgili Hakan Atilla'nın hiçbir bilgisi yok" dedi. Bunun üzerine 'Yani Atilla'ya yalan mı söylediniz' diyerek devreye giren Fleming'e, "Hakan Atilla ile konuştuğumuzda, Genel Müdür Süleyman Aslan'ın reaksiyonundan çok farklı reaksiyon gösterdi. Ben de yalan söyledim kendisine" yanıtı verdi.  Yanında çalışan kişiler ile Hakan Atilla ve öteki Halkbank çalışanları ile yaptığı telefon konuşmaları kayıtları dinletilen Zarrab, bu kayıtlardan birinde 'herkesin bir fiyatı vardır' dediğini de kabul etti. Zarrab, "Rüşvete meyilli her insanın elbette bir fiyatı vardır. Rüşvete meyilli insanlardan bahsediyorum" dedi.

İran'ın petrol ve doğalgaz gelirlerinin toplandığı Halkbank'tan hayali ihracat yolu ile çıkardığını böylelikle İran'ın uluslararası ödemelerini yaptığını, bundan da komisyon aldığını anlatan Zarrab, "Halkbank'ta belirli insanların benim yaptığım işlerle ilgili bilgileri vardı. Hakan Atilla'nın benim komisyon kazancımda rolü yok ama, bu sistemin geliştirilmesinde rolü vardır" dedi. Zarrab, Atilla'nın yanı sıra yaptığı hayali ihracat işinin gerçek yüzünü bilmeyen bir çok banka çalışanına da yalan söylediğini kabul etti.  

Holdingin bahçesinde yakılan belgelerin sırrı çözüldüHoldingin bahçesinde yakılan belgelerin sırrı çözüldü

"HAKAN ATTİLLA TAŞ KOYDU"

Reza Zarrab’ın çapraz sorguya tutulduğu duruşmanın ikinci bölümünde de, Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, Zarrab’ın değişik kişilerle yaptığı telefon görüşme kayıtlarını dinletti. Bu kayıtların kendi konuşmalarının içeriğini doğru olarak yansıttığını kabul eden Zarrab, Fleming’in Halkbank ile yaptığı işlemler kapsamında "Hakan Atilla taş koydu dediniz, doğru mu" sorusunu "Doğru" diye yanıtladı. Zarrab, Fleming’in, "Süleyman Aslan, sizin yanınızda Hakan Atilla’yı arayıp, bu işi yapacaksın dedi, doğru mu?" sorusuna da "Evet doğru" karşılığını verdi.

Fleming’in özellikle birçok sorusunu "Hatırlamıyorum" diye yanıtlayan Zarrab, bunun gerekçesini de, "Savcılıkla yaptığım anlaşma gereği, yüzde yüz doğruları söylemem gerektiği için, hatırlayamadığım şeyleri dile getirmek istemiyorum" diye açıkladı.

Hayali ihracat ağını genişletmek ve rakiplerini durdurmak için, İran’dan rakiplerinin alamayacağı belgeler edindiklerini aktaran Zarrab, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da yardımıyla en büyük rakiplerinden biri olan kuyumcu Ahmet Alacacı’yı devre dışı bıraktıklarını anlattı.

ZARRAB'A 17 ARALIK SORULARI
Duruşmada, "Ayakkabı kutularında taşınan paralar" ile "17 Aralık" da gündeme geldi. Zarrab, Fleming’in sorusu üzerine bir çalışanına "500 bin dolar hazırlat, ayakkabı kutularına koy, hediye paketi gibi yap, yanına çikolata da ekle. Aktif ile ilgili. Ortaköy’e yollat" talimatı verdiğini kabul etti. Zarrab’a paranın ne için ve kime gönderildiği ise sorulmadı.

Zarrab, "Türkiye’de Aralık 2013’te tutuklandınız mı? Sonra ne oldu?" sorusuna karşılık, "Doğru tutuklandım ve 76 gün cezaevinde kaldım. Sonra soruşturmadaki herkes hakkında takipsizlik kararı verildi" dedi.
Serbest kaldıktan sonra da hakkında medyada çok sayıda haberler çıktığını anlatan, Zarrab, serbest bırakıldıktan sonra katıldığı bir televizyon programı ve yaptığı basın açıklamasına yönelik soruya "Takipsizlik kararından sonra hakkımda çok yayınlar yapıldı. Ben de altın kaçakçılığı yapmadığımı savundum. Başkalarını çok net hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

Fleming’in, "Serbest kalınca Halkbank’a geri gittiniz işlerinizi sürdürmek için. Kendi ifadelerinize göre, Süleyman Aslan da, Levent Balkan da o zaman gitmişti. Yeni Genel Müdür Ali Fuat Taşkınoğlu ile görüştünüz. Sizin hayali ihracat yapmanıza katkıda bulunduğunu ve tanıdığınız Hakan Atilla ile neden görüşmediniz?" sorusunu "Ali Fuat Taşkınoğlu ile görüştüğüm doğru. Hakan Atilla’dan çok daha yüksek düzey insanlara gidip görüşmüştüm hanımefendi" diye yanıtladı.

Çapraz sorgulama, Perşembe günü yerel saatle 09:30’da yeniden başlamak üzere sona erdi.

DHA