Reza Zarrab hakkında şaşırtan vergi gerçeği !

Reza Zarrab hakkında şaşırtan vergi gerçeği !

Reza Zarrab, mücevher sektöründe ihracat şampiyonu oldu Ancak vergi rekortmenleri arasında yer almıyor.

İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) vergi vermediği ortaya çıktı. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi olan Reza Zarrab, başkanı olduğu Volgam Gıda ve Kuyumculuk şirketi ile 2014 yılında en çok ihracat yapan bin firma arasında 13’üncü oldu.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Zarrab’ın şirketi mücevher sektöründe ihracat şampiyonu olması nedeniyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ödüle ayık görüldü. Ödül töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla geçtiğimiz pazar günü İstanbul’da gerçekleştirildi.

İKİ BAKANIN ELİNDEN ALDI

Zarrab’a ödülünü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş verdi.
Ancak aynı Zarrab, vergi rekortmenleri arasında yok. İhracat rekoruna rağmen vergi rekortmeni olamayan Sarraf’ın, bu yıl ne kadar vergi ödeyeceği de merak konusu oldu. Her yıl mayıs döneminde belirlenen Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi rekortmenleri ise halen açıklanmadı.

BU PARALAR NEREDE?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 6 Mayıs 2014 tarihli grup konuşmasında "Mart ayı vergi ayı. Listelere baktığımızda milyarlık ihaleleri alanlar yok, havuzcular yok, TÜRGEV’ciler de yok. Bu paralar nerede? Bu kadar milyarları aldınız, ihaleleri aldınız, nerede ödediğiniz vergiler. Bunlardan birisi de Sarraf.. Hayırsever işadamı. Türkiye’nin cari açığının yüzde 15’ini kapatmış. Listelerde adı yok. Sarraf’ın ortak olduğu şirketleri çıkardık. Bunlar vergi ödüyorlar aslında. Parayı Erdoğan‘a yatırıyorlar’’ demişti.

Bu arada, Zarrab’a ait Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler şirketi, 2012 ve 2013 yılına ait hiç vergi vermemesi dikkat çekti. Aynı şekilde Zarrab’ın Royal Mobilya Dekorasyon Sanayi ve Arkla Otelcilik 2013’te hiç vergi ödemedi.

BİZ SATMADIK, SATMAYIZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ödül töreninde Reza Zarrab’a verilen ihracat ödülüyle ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere sosyal medyadan cevap verdi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı görevini yaparken herkese hukuk çerçevesindeki performanslarına göre eşit mesafede durduklarını belirterek şöyle yazdı:

“Başka bir ölçümüz olamaz. Bugüne kadar tüm ihracatçılarımıza yüzlerce ödül verdik ve tek kriterimiz ihracat rakamları oldu. Bu faaliyetlerimiz sırasında hiçbir zaman firmalarımızı başka kriterlere göre sınıflandırmadık ve aksi bir duruma izin vermedik. Bu tutumumuzdan dolayı hiçbir sebepten pişman ve vicdanen rahatsız olmadım. İhracatçılara verilen ödülleri hiçbir zaman ekonomi ya da diğer bakanlıklar vermedi. TİM ve diğer sivil toplum kuruluşları verdi. Biz törene davet edildik. Sosyal medya perdesi arkasından kahramanlık yaparak küfreden zavallılar eminim bizi tanısaydınız ve zerre insan olsaydınız utanırsınız. Adam olmak zordur. Adamlığın hakkını verip dik durmak daha zor. Nasıl eserse essin dönek rüzgar, dik durduk elhamdülillah. Satmadık, satmayız.’’