Rize’yi Karıştıran Taşkın Koruma Duvarı İçin Yıkım Kararı

Rize’yi Karıştıran Taşkın Koruma Duvarı İçin Yıkım Kararı

RİZE'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde Uzundere Deresi üzerinde Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan; eski bakanlardan Ak Parti İstanbul Milletvekili...

RİZE'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde Uzundere Deresi üzerinde Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan; eski bakanlardan Ak Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı'nın eski danışmanı Dursun Ali Uzun'un dere yatağına inşa ettiği kaçak villanın önüne alan kazandırılması için inşa edildiği ileri sürülen taşkın koruma duvarı, tepkiler üzerine yıkılıyor.

Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'ndeki Uzundere Deresi'nde, Devlet Su İşleri (DSİ) 224'üncü Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Rize Şube Şefliği tarafından Taşkın Koruma Projesi yapımı başlatıldı. Proje kapsamında yol boyunca dere yatağına paralel uzanan 4.5 metre yüksekliğindeki istinat duvarı Kaptanpaşa Köyü girişinde yön değiştirdi. Genişliği 20-40 metre arasında değişen dere yatağı, istinat duvarı ile 13 metreye düşürüldü. Duvarla oluşturulan alan DSİ tarafından doldurularak dere yatağında yeni arazi kazanıldı.

ESKİ DANIŞMANININ EVİ İÇİN YAPILDI İDDİASI

Uzundere Deresi üzerinde DSİ'nin yaptığı Taşkın Koruma Projesi tartışmalara neden oldu. İddiaya göre, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı'nın eski danışmanı Dursun Ali Uzun'un dere yatağına inşa ettiği kaçak villanın önüne alan kazandırmak için Kaptanpaşa Köyü girişinde dere yatağı daraltıldı. Tepki çeken uygulama için yöre sakinleri de Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikayette bulundu.

SENOZ DERNEĞİ TEPKİ GÖSTERDİ, DSİ SAVUNDU

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Senoz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Boncukçu tepki göstererek, "Görevi dere yataklarını koruyup ıslah etmek olan DSİ, bir şahsa dere yatağından arsa kazandırmak için kamu kaynaklarını kullanıp yatırım yapmaktadır. Bu ne akla ne vicdana sığar" dedi. DSİ Genel Müdürlüğü ise, taşkın kontrol projesinin ihalesinin içeriğinde yer alan duvarın sonradan ilave edilmediğini belirterek, "Bahse konu yerde yapılan dolgu çalışmaları alan kazandırmak ve çevre düzenlemesi maksatlı değil, tamamen proje gereği duvar arkasında kazı neticesinde oluşan boşlukların doldurulmasından ibarettir" ifadeleri ile duvarı savunmuştu.

YIKIM KARARI ÇIKTI

Edinilen bilgilere göre Hayati Yazıcı'nın da tepkisini çeken uygulamaya yönelik yoğun eleştiriler üzerine, DSİ duvarın yıkımı için karar aldı. Taşkın koruma duvarının önce iş makineleri ile dolgu yapılan alanı boşaltıldı, ardından da yıkımı için çalışma başlatıldı. 150 bin liraya mal olan duvarın yıkıldıktan sonra geri çekilerek yeniden inşa edileceği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI