RTÜK'te 'iktidar dalkavuğu' kavgası !

RTÜK'te 'iktidar dalkavuğu' kavgası !

CHP'li üyenin "İktidar dalkavuğu RTÜK'teki uzantılar" kurulda sözü kriz çıkardı.

RTÜK'te CHP'li Üye Süleyman Demirkan'ın yaptığı açıklamada "İktidar dalkavuğu RTÜK'teki uzantılar" sözü kriz çıkardı.

RTÜK'ten konuyla ilgili "Üst Kurul Üyesinin kendi kurumuna ve mesai arkadaşlarına yönelik eleştiri sınırlarını aşan, hakarete varan mesnetsiz ifadeleri ve ithamları asla kabul edilemez" açıklaması geldi.

RTÜK'te CHP'li Üye Süleyman Demirkan, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"TRT Haber, Mardin/Midyat'ta kalleş pusu sonucu şehit olan güvenlik güçleri haberini veriyor. Haber'in sonunda kadın spiker vurguluyor: Bu arada RTÜK geçici yayın yasağı getirdi! Düpedüz yalan! Bu yanlışı ve özensizliğinden defalarca Üst Kurul toplantılarında dile getirdim. Ama, iktidar dalkavuğu RTÜK'teki uzantılar, bundan bir rahatsızlık duymuyorlar. Çünkü; Anayasa, yasa, hak/ hukuka yeterince saygılı değiller. RTÜK'ün bağımsız/tarafsız, basın/ifade/halkın haber alma özgürlüğüne saygılı ve onurlu bir biçimde görev yapması gerektiğinin öneminden bi haberler. Bir yerlere yaranmak, dalkavukluk, işgüzarlık daha kolaylarına gidiyor. RTÜK Yasası'nı çok iyi bilmesi gereken TRT ve AA gibi kimi yayıncılar da ısrarla, "RTÜK'ün yayın yasağı"dan dem vuruyorlar. RTÜK Yasası 7. maddeye göre getirilen geçici yayın yasağı Başbakan'a ait. RTÜK, sadece yayıncılara duyulmasına aracılık eder. Uyulmadığı raporla saptanırsa, ilgili yasa maddesine göre uyarı veya yaptırım kararı alabilir. Bu arada bu yetki de, RTÜK'teki sakat zihniyetin de katkısıyla, sürekli özensiz, yanlış uygulanıyor. İlgili ve sorumlulara duyurulur.."

RTÜK'TEN AÇIKLAMA GELDİ

RTÜK tarafından, bir Üst Kurul Üyesinin, kendi kurumuna ve mesai arkadaşlarına yönelik eleştiri sınırlarını aşan hakarete varan ifade ve ithamlarının kabul edilemeyeceği bildirildi. RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, dün bazı basın ve yayın organlarında "RTÜK Üyesinin Yayın Yasağı İsyanı" başlığı altında haber yapıldığı belirtildi.  Bir üst kurul üyesine dayandırılan haberde, bazı yayın kuruluşlarının kullandıkları ifadelerden ötürü, RTÜK yönetiminin haksız ve maksatlı şekilde itham edildiği belirtilen açıklamada, "bu iftira ve ithamların asılsız, mesnetsiz ve iyi niyetten yoksun olduğu" kaydedildi. 

RTÜK'ün yayın yasağı alma ve yayın durdurma yetkisi bulunmadığının altı çizilen açıklamada, 6112 sayılı Kanun'un 7. maddesine göre, terör olaylarına ilişkin geçici yayın yasağının, başbakan veya görevlendireceği bakan tarafından getirilebildiği, ayrıca ilgili mahkemelerce yayın yasağı kararı verilebildiği anlatıldı.  RTÜK'ün alınan yayın yasağı kararlarını yayıncılara duyurmak ve yayın yasaklarına uyulup uyulmadığını takip etmekle sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, bu nedenle yasaklarla ilgili alınan kararların ayrıntılarıyla Üst Kurul'un web sayfasından tüm yayıncılara ve kamuoyuna duyurulduğu ifade edildi.  Haberlere konu hususun, ilgili kurul üyesinin de hazır bulunduğu ortamlarda defalarca yayın kuruluşları ile paylaşıldığı ve kuruluşlardan bu konuda hassas olmalarının istendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bütün bu süreçleri çok iyi bilmesine rağmen söz konusu Üst Kurul Üyesinin kendi kurumuna ve mesai arkadaşlarına yönelik eleştiri sınırlarını aşan, hakarete varan mesnetsiz ifadeleri ve ithamları asla kabul edilemez. Bütün bu anlatılanlar muvacehesinde, bu mesnetsiz iddialardan ve hakaretamiz ithamlardan ötürü, kendisini kınadığımız hususları kamuoyuna saygıyla duyurulur. Bir özensizlik iddiasını dile getirirken kullanılan ifadelerin (…iktidar dalkavuğu, RTÜK'teki uzantılar… vb.) ne kadar 'özenli' oldukları kamuoyunun takdirine sunulur."

Öte yandan, bazı yayın organlarında terör örgütlerini destekleyen bir takım radyoların izinsiz şekilde korsan yayın yaptıkları ve bu yayınlara karşı RTÜK'ün sessiz kaldığı yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığı bildirildi.