Rusyaya Gidecek Öğrenciler

Rusyaya Gidecek Öğrenciler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'daki nükleer felaketle ilgili olarak, "Bizlerde bu kazadan bir takım sonuçlar çıkarmış bulunuyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'daki nükleer felaketle ilgili olarak, "Bizlerde bu kazadan bir takım sonuçlar çıkarmış bulunuyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nükleer Enerji Mühendisliği eğitimi görmek için Rusya'ya gidecek 50 öğrenci ile Bakanlıkta bir araya geldi. Yıldız, nükleer enerjinin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek açısından önemli olduğunu kaydederek, nükleer güç santralleri ile ilgili kültürün oluşması için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Yıldız, gençlerin eğitimlerini tamamlayıp Türkiye'ye döndüklerinde vazgeçilmez elemanları olacağını, 40-50 yıllık bir rüyanın gerçekleşmesini sağlayacaklarını

söyledi.

Bakan Yıldız, Japonya'daki nükleer felaketle ilgili olarak her kazadan çıkaracak bir sonuç olduğunu savunarak şöyle konuştu: "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Enerji Bakanlığı olarak bizler de bu kazadan bir takım sonuçlar çıkarmış bulunuyoruz. Özellikle güvenlik sistemleriyle alakalı tekrar kontrol edilmesi gereken yanların olduğunu görüyoruz. Bunlar da proje şirketiyle beraber yapılıyor. O yüzden bu süreyi çok iyi değerlendirmek durumundayız. Fukuşima, Çernobil'deki kazaların her birisinde ilgili

mühendis arkadaşlarımız, bir çok grup gerekli dersi çıkaracaktır. Biz de çıkarılacak dersleri bütün ilgili arkadaşlarla beraber tabii ki takip ediyoruz."

Yıldız, Sinop nükleer santrali yapımıyla ilgili olarak, Japonya'nın teklifinin Fukuşima felaketinden etkilendiğini kaydederek şunları söyledi: "Japonya'nın milli gelirinin yüzde 5'ine karşılık gelecek bir hasar oluşmuştur. Fukuşima'nın işletmecisi Tepco bu süreçten çekildiğini açıkladı. Bunu son derece normal karşılıyoruz. Zaman açısından da, muhteva açısından da etkileniyoruz. En az 6 aylık bizim tahminlerimizin ötesinde bir gecikme oluştu. Bunu telafi edecek yapıyı mutlaka kurmamız lazım"

Öğrencilerin programı yarım bırakmaları durumunda tazminat ödemelerinin söz konusu olup olmadığına dair soruya Yıldız, bazı hallerde öğrencilere anlayış gösterdiklerini belirterek "Bu bir sorumluluktur ve altına imza attıkları bir yükümlülüktür" şeklinde konuştu.

Libya'da TPAO'nun çalışmalarının hatırlatılması ve bu çalışmaların geleceği ile ilgili soru üzerine Yıldız, Libya'da siyasi bir değişikliğin olduğunu söyledi. Libya'nın Fizan bölgesinde yaptıkları çalışmalara ara verdiklerini ifade eden Yıldız, Davutoğlu ile telefonla enerji sektörü ile ilgili kısmı değerlendirdiklerini söyledi. Yıldız, eğer güvenlik sağlanabiliyorsa, en kısa sürede tekrar bu çalışmalara devam etme arzusunu kendilerine beyan ettiklerini belirterek "6'ya yakın kuyuda biz orada çalışmayı

sürdüreceğiz. Yurt dışı operasyonlarımızda verimliliği geçen projelerden bir tanesi" dedi.

50 öğrenciden 6'sının kız olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldız, oranın diğer sektörlerden düşük olmadığını kaydetti. Yıldız, "Siyasette oluşturmaya çalıştığımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bayan oranından düşük olmadığını görüyorum. Buradaki 6 bayanı tebrik ediyorum. Bayan arkadaşlarımızın artacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Proje yetkilisi Rauf Kasımov, proje kapsamında öğrencilere 500 dolarlık burs verileceğini belirterek, 2-3 kişilik odalarda öğrencilerin konaklayacağını ifade etti. Kırtasiye ve eğitim malzemeleri, yılda 1 uçak bileti ve sağlık sigortasını karşılanacağını belirten Kasımov, eğitim süreleri ile ilgili de bilgi verdi. Kasımov, öğrencilerin 1 yıl hazırlık, 5,5 yıl lisans eğitimi alarak mastır derecesi ile mezun olacaklarını ve bundan sonra da 1 ila 3 yıl arasında nükleer santrallerde çalışanlar kadar para

almak suretiyle staj yapacaklarına dikkat çekti.

Basın mensuplarının, öğrencilere Fukuşima'daki nükleer felaketin kararlarında etkili olup olmadığı sorusunu yöneltmeleri üzerine öğrenciler adına Rengin Türkel, felaketlerin olabileceğini kaydetti. Türkel, "Bu Türkiye'nin ilerlemesine engel olabilecek bir durum değildir. Japonya'yla olmazsa, Fransa'yla olabilir, İtalya'yla olabilir" dedi.

AMAÇ TÜRK ULUSUNU YÜCELTMEK

Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Rengin Türkel, nükleer enerjinin alternatifsiz bir enerji kaynağı olduğunu belirterek gelişmiş ülkelerin nükleer enerji kaynaklarını kullandığını söyledi. Nükleer enerji eğitimi için Rusya'ya gönderilmenin kendilerini onurlandırdığını ifade eden Türkel, amaçlarının Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk ulusunu yüceltmek olduğunu kaydetti.

Öğrencilerden Erciyes Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Coşkun Karataş, mutlu olduklarını belirtirken, Türkiye'de 1970'lerden beri konuşulan nükleer enerji kaynağının ilk mühendisleri olacaklarını söyledi.