Sabahları yaptığınız bu hatalar sağlığınızı bozuyor

Sabahları yaptığınız bu hatalar sağlığınızı bozuyor

Her sabah farkında olmadan sağlığımızı tehdit eden hatalar yapıyoruz.

Her sabah yataktan kalkar kalkmaz bedenimize ve sağlığımıza bilmeden zarar verebiliyoruz. Bu hatalar gün içinde kendimizi keyifsiz hissetmemize, daha yorgun olmamıza ve geceleri daha zor uyumamıza sebep oluyor. Şimdi bu hataları tek tek inceleyelim.

Sabah kalkınca hemen spor yapmak

Metabolizmayı çalıştırmak için uyandıktan 30 dakika sonra kahvaltı yapmak gerekiyor. Ancak sabah sporları yüzünden kahvaltı atlanıyor.

Böyle olunca, bütün gece aç kalan vücudumuz boşalan enerji depolarını doldurmak için daha çok karbonhidrata ihtiyaç duyuyor.

Öneri

Spordan önce zengin bir kahvaltı yapmak yerine bir avuç kuruyemiş veya yarım muz yiyebilirsiniz. Ayrıca vücudunuz gece boyunca susuz kalıyor bu yüzden mutlaka bir bardak su içmelisiniz.

Yataktan hızlı kalkmak

Güne bir an önce başlayabilmek için bazen yataktan hızlıca kalkıyoruz. Bu hareket gece boyunca sertleşen sırt kaslarımızda fazla baskıya ve spazmlara sebep oluyor.

Hızlıca kalkma sonucunda bel ağrısı, disk kayması ya da kopması bile görülebiliyor. Uzun süre yattıktan sonra birden yataktan kalkınca damarlardaki kan, bacaklara hücum ettiğinden uyuşukluk hissedilebiliyor. Buna ortostatik hipotansiyon adı veriliyor.

Öneri

Uyandığınızda dizlerinizi sırayla karnınıza doğru çekin. Bu hareket kaslarınızın ısınmasını, aynı zamanda kanın vücudunuza yayılmasını sağlayacak. Böylece kendinizi daha dengeli hissedeceksiniz.

Diş fırçalamadan su içmek

Bütün gece ağzımızda toksinler birikiyor. Dişlerimizi fırçalamadan su içmek ya da başka bir şey yemek bu toksinlerin bağırsaklarımıza inmesine neden oluyor.

Öneri

Kalkar kalkmaz hemen dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Çünkü ağzımız özellikle de dilimiz en çok toksin bulunduran bölgelerden.

Alarmı ertelemek

Sabahları alarm çaldığında, alarmı erteleyerek birkaç dakika daha uyumayı herkes istiyor. Ancak alarmı erteleyerek birkaç dakika daha uyumak vücudumuzun işleyişini bozuyor.

Bunun sonucunda geceleri uykuya dalmak daha zor bir hal alıyor. Uyku uzmanları alarm çaldığında ertelememeyi öneriyor.

Öneri

Alarmınız çaldıktan 10 ya da 20 dakika sonra değil, hemen yataktan kalkın.

Isı değişimlerini yok saymak

Sabah yataktan çıktığımız için vücut ısımızla evin ısısının farklı olması gayet normal. Vücut ısımız her zaman evin ısısından daha yüksek olduğundan üzerimize bir şey almadan dolaşmak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Öneri

Sabah yataktan kalkarken sabahlık ya da hırka giyerek ısı değişimlerinden etkilenmenizi minimuma indirebilirsiniz.

Kendinize ayırdığınız zamanı öğleye ertelemek

Sabahları zevkle yaptığımız bazı şeyleri, çalışma koşulları nedeniyle öğle yemeği saatine erteleyebiliyoruz. Minnesota Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre çalışanların pozitif ruh hali…

Güne zevk aldıkları şeyleri yaparak başlamalarıyla doğrudan alakalı. Güne üzgün ve huysuz başlarsanız, gün içinde bu duygular daha çok artıyor. Güne zevk aldıkları şeyleri yaparak başlayanlar, iş arkadaşlarıyla daha olumlu iletişim kuruyorlar.

Öneri

Pozitif bir ruh halinde olmak için işe başlamadan önce kahvenizi için, ailenizle, arkadaşlarınızla konuşun ya da zevk aldığınız başka şeyler varsa, onları yapın.

Uyandıktan sonra perdeleri açmamak

Perdeleri kapatmak uykuya dalmak için güzel, karanlık bir ortam sağlar ancak bu karanlık ortamın faydası sadece uyanana kadar sürer. Biyolojik saatimizin şaşmaması ve güne pozitif enerjiyle başlamamız için…

güneş ışığına ihtiyacımız var. Ayrıca araştırmacılara göre sabah ışınlarından yararlanmak kilomuzu kontrol etmemize de yardımcı oluyor.

Öneri

Gün ışığından yararlanmak için sabah kalktığınızda hemen perdelerinizi açın.

Habertürk