Sad’dan Zıpkınla Balık Avlamayın Uyarısı

Sad’dan Zıpkınla Balık Avlamayın Uyarısı

SUALTI Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yürütülen 'Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi' kapsamında, zıpkınla balık avcılığı konusund...

SUALTI Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yürütülen 'Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi' kapsamında, zıpkınla balık avcılığı konusunda çarpıcı bulgulara ulaşıldı ve yasadışı avlanmanın vardığı boyutlara dikkat çekildi.

GEF Küçük Destek Programı- COMDEKS ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP eliyle yürütülmekte olan 'Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi' tarafından destek verilen 'Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi' kapsamındaki çalışmalarda, zıpkınla balık avcılığı konusundaki çarpıcı gerçekler su yüzüne çıkarılmaya başlandı. Proje kapsamında ele alınan yasadışı balıkçılık, özellikle sualtı avı ve ardından trol ve benzeri büyük ölçekli balıkçılık faaliyetlerinde ağırlık kazandı. Yapılan çalışmalarda, Datça yarımadası genelinde hem yerelden hem de dışarıdan yarımadaya yoğun bir sualtı avı baskısı olduğu, bu baskının önemli bir kısmının ticari amaçla gerçekleştirildiği belirlendi. Özellikle yaz döneminde artan balık talebi paralelinde, yasadışı su altı avcılığı yaparak bazı restoranlara balık sağlamak, bölgede süregelen ekonomik bir faaliyet olarak öne çıktı. Zıpkınla avlanan balığın restoranlarda veya ticari amaçla satışının pekçok ülkede olduğu gibi Türkiye genelinde de tamamen yasaklandığına dikkat çekildi.

Proje ekibinin yerel balıkçılar, restoranlar, resmi kurum temsilcileri ve tüketiciler ile yürüttükleri temaslar, projenin bilinçli avcı ve restoranlar tarafından olumlu karşılandığını ortaya koydu. Tüm yaz dönemi boyunca devam edecek temaslarda, yasadışı balık avcılığının verdiği zararların boyutları hakkında bilgilendirmenin yanı sıra, bu uygulamaların önüne geçmek için gereken bilinçlendirme çalışmaları da sahaya yansıtılacak.

MÇ(İÖ/BT)