Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet

Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet

Özel Diyarbakır Bağlar Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, doktorlara ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti kınadığını belirtti.

- Özel Diyarbakır Bağlar Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, doktorlara ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti kınadığını belirtti.

Doktorlar ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını ve artık normal bir olaymış gibi algılandığını öne süren Balyen, suçun ve şiddetin temelinde sosyolojik, psikolojik, biyolojik, antropolojik, ekonomik, kültürel, siyasal ve çevresel faktörlerin olduğunu dile getirdi. Balyen, “Beklenildiğinin aksine genellikle doktor ve sağlık personellerine karşı fiziksel ve sözlü şiddet gösterenler; eğitim düzeyi yüksek, sosyoekonomik anlamda üst sınıflarda bulunan kişilerden oluşmaktadır. Doktora yönelen şiddetin faili bazen bir kaymakam, bazen milletvekili dahi olabilmektedir. Maalesef ülkemizde doktora yönelik şiddet olağan bir hal almış durumdadır. Yüce doktorluk mesleği ve doktorlar bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Mevcut olumsuz tablo, kabul edilemez Sosyolojik bir sorun haline gelmiştir. Sözü geçen sorunların yanı sıra sağlık sistemine ilişkin, sağlık çalışanlarını daha da sıkıntıya sokacak ve hizmet kalitesini düşürecek bir iddiayla şüphe altındadır. İddiaya göre Sağlık Bakanlığı'nın gözlemci dediği, hastalar ile hastane ve doktorları gözlemleyecek ve denetleyecektir. Bu iddia içerisinde bulunabilecek en ufak bir gerçeklik payı dahi kabul edilir bir tutum değildir. Doktorların her zaman birileri tarafından gözetleniyor algısı ve psikolojisi, doktorları verimli, etkili ve yaratıcı çalışmaktan uzaklaştıracaktır” dedi.

Doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sebeplerine de değinen Balyen, hastahane ve poliklinik sayılarının, doktor sayılarının yetersiz olması, hasta veya hasta yakınlarında mevcut zaman sorunundan ötürü yeterli ilgi görmedikleri algısının oluşması olduğunu savundu. Balyen, sağlık çalışanlarına karşı empati hoşgörü ve tahammülün olmadığını, hasta ve hasta yakınlarının çevresel faktörleri ve mevcut sağlık olanaklarını görmezden gelerek bütün sorumluluğu doktora yüklediklerini ileri sürdü. Balyen, doktorlar ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin çözüm yollarını dile getirdi. Doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları önlemek için gerekli hukuksal düzenlemeler ile caydırıcı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Balyen, “Planlı, projeli ve sistemli protokoller hazırlanıp, ivedilikle hayata geçirilmesi gerekir. Toplumun hasta haklarına gösterdiği özeni doktor haklarına da gösterilmelidir. Hastaneler ve polikliniklerin fiziki şartlarının değiştirilmesi ve buraların daha güvenli yerler haline getirilmesi gerekmektedir. Doktorun muhteşem ve mucizevi özelliklere sahip olmadığının ya da başımıza gelen hastalıkların ya da kazaların müsebbibi olmadığının, onun da bir insan olduğu gerçeğinin idrak edilmesi ve bu algının sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Hastanelerdeki ve polikliniklerdeki imkansızlıklar doktora mal edilmemeli, yoğun çalışmaya rağmen problemler, eksiklikler ve kusurlar olabileceği ve bunun karşılığının hiçbir zaman şiddet olmaması gerektiği algısının yaygınlaştırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.