Sağlıklı çocuk gelişiminin anahtarı sporda

Sağlıklı çocuk gelişiminin anahtarı sporda

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, çocukluk ve ergenlik döneminde yapılan fiziksel aktivitenin sağlıklı gelişim üzerinde etkili olduğunun altını çizdi.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, sporun çocuk gelişiminde önemli bir yeri olduğunu belirtiyor. Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti:

Sıcacık güzel bir yazı daha geride bıraktık... Neşeli kahkahalarıyla kumsallarda koşturan çocukların yerini sessiz sakin tatil yapmak isteyen gençler, çocuksuz çiftler aldı. Biz, ebeveynleri ise yine okul telaşı sardı... Çocuklarımızın yeni eğitim dönemine mümkün olduğunca düzenli ve sağlıklı başlamaları için kolları sıvadık; formaydı, kitaptı, kırtasiye alışverişiydi derken koşturmaya başladık bile... Sahildekiler bizim için de güneşi batırın!

Çocuklarımız bütün bir yaz yüzdüler, bisiklete bindiler, paten kayıp ip atladılar... Hiçbir şey yapmasalar bile dışarıya çıkıp temiz hava aldılar. Sadece açık havada olmak bile çocuklarımızın bedenlerini ve zihinlerini oldukça geliştiriyor. Sağlık Bakanlığı’nca yapılan bir araştırma, çocukluk ve ergenlik döneminde yapılan fiziksel aktivitenin sağlıklı gelişim üzerinde etkili olduğunu ancak özellikle, okullarda yapılan beden eğitimi derslerinin ve organize sporlara katılım derecesinin çocuğun ilerleyen yaşlarında spor yapmaya ve sporu hayatının bir parçası haline getirmeye daha fazla yönlendirdiğini rapor etmiş. Bu sebeple okullarda çocuklarımızın beden eğitimi derslerine katılımlarını mutlaka destekleyelim; bırakalım da bir saat test çözmesinler. Okul takımlarına girerek kendilerini farklı alanlarda da kanıtlayabilsinler ve mutlaka teneffüs saatinde “dışarıda” olsunlar. Yağmur, çamur, rüzgar, soğuk demeyelim ve onların teneffüs saatlerini dışarıda geçirmelerini mutlaka teşvik edelim.

Çocuklarımızı spora yönlendirirken dikkat etmemiz gereken temel noktalar da var tabii,

Yapılan spor çocuğun fiziksel gelişimine ve sağlık durumuna uygun olmalı.

Yapılan egzersizler belirli sayıda tekrar edilmeli örneğin kuvvet eğitim programlarında 8-10 tekrardan fazla yapılmamalı.

8-10 farklı egzersiz 1-2 sette yapılmalı ve bu setler arasında 1-2 dakikalık dinlenme süreleri olmalıdır.

Haftada en az 2 kez, 30 dakika çocuğun spor yapması sağlanarak, egzersizler düzenli bir frekansa oturtulmalı.

Çocuğun düzenli olarak spor yapabilmesi için mutlaka yürüme, koşma, ip atlama, futbol veya sıçrama gibi sevdiği bir egzersiz seçilmeli.

Son olarak altını çizmek istediğim bir diğer nokta ise; doğru “rol-model” olabilmek. Çocuklarımız bizden gördüklerini yaparlar. Bizim fiziksel aktiviteye bakış açımız, desteğimiz ve katılımımız doğrudan çocuklarımızı etkiler ve çocuklarımızın ilerleyen yaşlardaki alışkanlıklarını belirler. Ayrıca çocuklarımızla birlikte spor yapmak onlarla aramızdaki bağı kuvvetlendirerek, daha fazla sosyalleşmemizi sağlar ve anne-baba diyaloğunun ötesine geçerek “takım ruhu” hissini arttırır.

Leyditurk.com