Sakarya'da Toplu Arı Ölümleri

Sakarya'da Toplu Arı Ölümleri

Sakarya'nın Akyazı, Karapürçek, Erenler, Söğütlü, Ferizli, Karasu ve Kocaali ilçelerinde bal arılarının toplu telef olması üreticileri endişelendirdi- Sakarya İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ör:- "Tarlaya ve bahçeye atılan bu ot ilacı arıların ölü

SAKARYA (AA) - Sakarya'nın 7 ilçesinde bal arılarının toplu telef olması üreticileri endişelendirdi.

Bal üretiminde önemli yere sahip, yaklaşık bin 300 kişinin arıcılıkla uğraştığı Sakarya'da Akyazı, Karapürçek, Erenler, Söğütlü, Ferizli, Karasu ve Kocaali ilçelerinde bal arılarının toplu ölümleri nedeniyle üreticiler şikayetçi olmaya başladı.

Sakarya İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mustafa Ör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arı ölümleri konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tarımda kullanılan ilaçların arıların ölümüne yol açtığını öne süren Ör, "Artık organik tarıma gitmek lazım. Arılara zarar veren ilaçlar zaman zaman insanlara da zarar veriyor. Bu konuyla ilgili olarak yetkililer biraz daha dikkatli çalışırlarsa memnun oluruz. Vatandaşlar bilinçsiz şekilde ilaç atmasınlar çünkü kendi de zarar görüyor." dedi.

- "Mayıs ayına kadar tarımsal ilaç kullanılmasın"

Fındık ağaçlarının altındaki otları kurutmak için atılan ilaçların arılara zarar verdiğini iddia eden Ör, şöyle konuştu:

"Arı ölümlerinde üyelerimiz bizi arıyor ve biz de kovanların olduğu yere gidip kontrol ediyoruz. Ölen arılar için yetkilileri uyarıyoruz. Tarlaya ve bahçeye atılan bu ot ilacı arıların ölümüne sebebiyet veriyor. Daha evvel mayıs ayına kadar tarımsal ilaçların kullanılmaması için yazı yazdık. Eğer bu tarım ilaçları mayıs başında atılırsa arılarımıza zarar vermez."

Arı yetiştiricisi Murtaza Eroğlu da şunları söyledi:

"Biz arıcılar zaten bu ay sonuna kadar kalacağız, daha sonra yüksek yerlere çıkacağız. Bu zaman zarfında tarım ilaçlamaları yapılmamasını istiyoruz. Çok değerli olan bu arı varlığını yok etmeyelim. Bilinçsiz atılan tarım ilaçları nedeniyle arılarımız bu hale geliyor. Bunun mutlaka koordinesi sağlanmalı. Arıcıya bu konuda haber verilmeli ve ondan sonra ilaç atılmalıdır."