Saldırıya dünyadan ilk tepkiler

Saldırıya dünyadan ilk tepkiler

İsrail Gazze'ye yardım götüren gemilere sabaha karşı operasyonu dünyada da yankı uyandırdı.

İran'dan saldırıya çok sert tepki
İran, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

Devlet televizyonu, "’Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım’ kapsamında Gazze’ye yardım götüren gemilere siyonist İsrail güçlerince düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin şehit olduğu, onlarca kişinin yaralandığı" haberlerinin alındığını duyurdu.

"Siyonist İsrail saldırısı vahşice ve insanlık dışı" ifadesi kullanılan haberde, ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceği belirtildi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı.

Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

AB saldırıyla ilgili eksiksiz soruşturma istedi
Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Öte yandan, Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi’nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

"Derin endişe duyuyorum"
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze’ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth’un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

"Saldırı yüzünden şoka uğradık"
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la bugün Roma’da yaptığı görüşme sırasında, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış’la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun’daki terör saldırısı, hem de İsrail’in Gazze’ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze’ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

Komşu tepkisini böyle gösterdi
İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.

Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen "Minoas 2010" adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Tatbikatın, Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceği açıklanmıştı.

Fransa'dan İsrail'e sert tepki
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısından "derin şekilde şoka uğradığını" belirterek, "Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz" dedi.

Kouchner yaptığı açıklamada, "İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz" diye konuştu.

Kouchner, bu dramın sorumlularının bulunması için kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti.

Gazze’deki durumun böyle devam edemeyeceğini vurgulayan Kouchher, "şiddetin tekrar tırmanmasını engellemek için bütün gerekli girişimlerde bulunacaklarını" ifade etti.

Bosna'da İsrail'e protesto
Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da Türk ve Boşnak üniversiteli öğrenciler, Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısı nedeniyle İsrail’i protesto etti.

Saraybosna’daki çeşitli üniversitelerden Türk ve Boşnak öğrenciler, İsrail’i protesto etmek amacıyla tarihi Başçarşı’daki Çarşı Camii’nin önünde bir araya geldi.

Ellerinde Türkiye, Bosna-Hersek ve Filistin bayraklarıyla İsrail’i kınayan sloganlar atan öğrenciler, parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

Çevredekilerin de alkışlarıyla destek verdiği öğrenciler, sloganlar eşliğinde Başçarşı ve Ferhadiye Caddesi’ni takip ederek parlamento binasının önüne geldi.

Burada bir süre oturan ve İsrail’i kınayan sloganlar atan eylemciler adına basın açıklaması yapan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi öğrencisi Salih Sağır, İsrail’in gemilere saldırısını "insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

Kendilerinin her zaman Türkiye’nin ve Filistin halkının yanında olduklarını belirten Sağır, Bosna-Hersek’te İsrail Büyükelçiliği olmadığı için eylemlerini parlamento önünde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Öğrenciler, yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

Lübnan'da İsrail'e protesto gösterisi
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yüzlerce kişi, İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasını protesto etti.

Lübnanlı, Filistinli ve Türklerden oluşan grup, BM binası önünde düzenlediği gösteride İsrail’i lanetledi, Türkiye’yi öven sloganlar attı.

Yaklaşık bir saat süren protesto gösterinde dev Türk bayrağı açıldı.

Bu arada konvoydaki Lübnan sorumlusunun yaralılar arasında olduğu belirtiliyor.

Dünya basınındaki ilk tepkiler
Diğer sayfada..

 

[PAGE]

 



İsrail Gazze'ye yardım götüren gemilere sabaha karşı operasyon düzenledi. İsrail ordusu operasyonda en az 10 kişinin öldüğünü belirtirken, televizyon kanalları 16 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. İşte dünya basınındaki ilk tepkiler.

DER SPIEGEL: Gazze yardım konvoyuna İsrail'den kanlı saldırı: Gazze'ye yardım götüren gemi konvoyuna İsrail komandaları sabaha karşı saldırdı. Televizyonların verdiği haberlere göre askeri operasyonda 16 kişi öldü. Türkiye İsrail'in operasyonunu kınarken, İsrailli bir bakan, "ölenler için üzgünüz" açıklaması yaptı.

BBC: İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemi konvoyuna operasyon düzenledi. Saldırıda en az 2 kişi öldü. İsrail güçleri, 600 kişiyle birlikte yola çıkan gemileri sabaha doğru bastı.

CNN International: İsrail ordusu, Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine operasyon düzenledi. Sabaha karşı saat 04.30'da askeri helikopterlerle gelen İsrail komandoları, yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine indi. CNN'de yer alan habere göre, gemide bulunan bir kişi Twitter'e şunları yazdı: Askeri helikopterlerden atlayan İsrail komandoları Türk gemisine indikten hemen sonra silahsız sivillere ateş etmeye başladı" dedi.