Sarp Sınır Kapısı'nda Eylem

Sarp Sınır Kapısı'nda Eylem

Gürcistan'da Türk tırlarına zorluklar çıkarıldığı gerekçesiyle Hopa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir grup tır şoförü, Sarp Sınır Kapısı'nın her iki yönünü tır geçişlerine kapattı- Hopa TSO Başkanı Akyürek:- "Sadece Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının ü

ARTVİN (AA) - Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) öncülüğünde bir grup tır şoförü, Gürcistan'ın Türk tırlarına zorluk çıkardığı gerekçesiyle Sarp Sınır Kapısı'nın giriş ve çıkışını tır geçişlerine kapattı.

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve yönetim kurulu üyeleri, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alişan Ender Topaloğlu ile tır şoförleri, Sarp Sınır Kapısı'nda toplandı.

Grup, Gürcistan'da Türk tırlarına çıkartılan zorlukları protesto gerekçesiyle sınır kapısının her iki yönünü tır geçişlerine kapattı.

Akyürek, burada yaptığı basın açıklamasında, sadece tırların değil, Gürcistan'da bütün olarak yaşanan sorunlar için eylem yaptıklarını belirterek, "Bu eylemin çok haklı olduğunu düşünüyoruz. İş adamlarının, ihracatçıların ve nakliyecilerin başlarına gelen sıkıntılar nedeniyle Sarp Sınır Kapısı'nın giriş ve çıkışında böyle bir eylem kararı aldık. Sadece Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının üyeleri olarak değil, Türkiye'nin tamamı üzerinden Kafkaslara giden tüm araçlar için buradayız" dedi.

Bunun Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının değil, Türkiye'nin Gürcistan'da lojistik ve ihracatta yaşadığı sorun olduğunu dile getiren Akyürek, "Tırlarımız son aylarda Azerbaycan'a, Ermenistan'a ve diğer Kafkas ülkelerine giderken götürdüğü yük, ticari mal, ihracat yükü ancak son aylarda araçlarımız gümrüklerde boşaltılarak sayılmakta, toplanmakta ve tekrar dağıtılmakta. Dolayısıyla ürünlerin aynı ambalaj içine, aynı çuval içine konması mümkün olmamakta. Alıcı firma da nakliyeciden bu ürünü teslim almamakta. Büyük bir zararın eşiğine geldik" diye konuştu.

- "Gürcistan tırları sıkıntı yaşamıyor"

Akyürek, Türkiye'de Gürcü tırlarının bir sıkıntı yaşamadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gürcistan gümrüklerinde de Gürcü tırları sıkıntı yaşamıyor. Gürcü yetkililerle iki fasıl toplantı yaptık. Biz bir denetim mekanizması işletiyoruz. Kimse denetime karşı değil. Bizim ülkemizde nasıl denetim varsa Gürcistan da bir devlet olmanın gereği, denetimi yapsın ama yüklerimizin alıcıya ulaşamaması, aylarca kendi gümrük sahasında bir belirsizlikle bekletilmesi, üzerine cezaların yazılması... Türkiye'den kendi araçlarıyla götürülen yükler için hiçbir sorun olmuyor. Hiçbir gümrükte bekletilmeden direkt alıcıya ulaştırılıyor. Bunun anlamı şu; bizim nakliyecilerimizin önünü kapatmak, rekabeti oradan kaldırmak, kendilerine daha çok fırsat yaratmak."

Sarp Sınır Kapısı halen tır geçişlerine kapalı tutuluyor.