Savcılara süper yetki

Savcılara süper yetki

OHAL kapsamında çıkarılan kararnameyle terör ve örgütlü suçlara bakan savcılara olağanüstü yetkiler verildi.

Olağanüstü hal kapsamında alınması gereken tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile terör ve örgütlü suçlara bakan savcıların yetkileri genişletildi. 15 Temmuz darbeye teşebbüs soruşturmasının daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebilmesi için KHK ile bazı değişikliklere gidildi. Bunların başında arama, el koyma ve teknik takip konuları geliyor. Mevcut kanuna göre bu işlemler ancak hakim kararıyla yapılabiliyordu. Ancak yapılan değişiklikle savcılar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde arama, el koyma ve teknik takip kararı verebilecek.

İşte savcılara geniş süper yetkiler tanıyan o düzenlemeler:

* Cumhuriyet savcısı gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yakalama emri düzenleyebilecek.
* Tahliye talepleri, en geç otuzar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesiyle birlikte dosya üzerinden karara bağlanacak. Yani şüpheli veya avukatı dinleme şartı aranmayacak.
* Konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda savcının yazılı emriyle arama yapılabilecek.
* Askeri mahallerde ve avukat bürolarında hakim kararıyla veya savcının yazılı emriyle, adli kolluk görevlileri tarafından arama ve elkoyma yapılabilecek. Savcının aramaya katılması aranmayacak. Avukat bürolarındaki aramalarda baro başkanı veya onu temsil eden bir avukat hazır bulundurulacak.
* Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma kapsamında, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde yapılacak arama, kopyalama ve elkoyma işlemlerine savcı tarafından da karar verilebilecek.
* İletişimin tespiti,
dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerine hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı tarafından karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, kararını 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunabilecek.
* Avukatların içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise savcının kararıyla kısıtlanabilecek.
* Gözaltındaki şüphelinin avukatı ile görüşme hakkı savcısının kararıyla 5 gün süreyle kısıtlanabilecek. Bu zaman zarfında ifade alınmayacak.
* Şüpheli ve sanığa ait taşınmazlara, banka veya diğer mali kurumlardaki her türlü hesaba, ortağı bulunduğu şirketteki ortaklık paylarına, BDDK, SPK ve MASAK'tan rapor alınmaksızın sulh ceza hakimligince verilecek karar üzerine el konulabilecek.
* Tutuklu ve hükümlüler, zorunlu görülen hallerde yetkili savcının talebi ve sulh ceza hakimliğinin kararıyla geçici sürelerle ceza infaz kurumundan alınabilecek.

KORUMA ZIRHI DA GETİRİLDİ

KHK ile ayrıca darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile OHAL süresince yayımlanan KHK kapsamında görevleri yerine getiren kişilere 'zırh' getirildi. Bu kişilerin yerine getirdiği görev ve fiillerinin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğurmayacağı hüküm altına alındı.

Yeni Şafak

Etiketler savcı hakim yetki ohal