Şehit anne ve babalarına yeni haklar geliyor !

Şehit anne ve babalarına yeni haklar geliyor !

Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden torba tasarıda yer alan, şehit anne ve babalarına da iş imkanı sağlayan yasal düzenleme kabul edildi.

Genel Kurul’da, “Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır’ın Sur ilçesinin yeniden inşası, Kanal İstanbul ve terörizmin finansmanıyla ilgili birçok konuda düzenlemeler içeren “torba kanun” tasarısının, terörle mücadele mağdurlarının istihdamına ilişkin 13. maddesi görüşülürken AK Parti, CHP ve MHP arasında bir uzlaşma yaşandı.

Bu uzlaşmadan Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) şehit yakınları ve gazileri sevindirecek düzenleme çıktı.

 

ŞEHİT ANNE VE BABALARINA İŞ İMKANI

Düzenlemeyle gözü yaşlı şehit anne ve babalarına da iş imkanı sağlandı. Bugüne kadar şehitlerin eş veya çocuklarına, bulunmadığı hallerde de kardeşlerine istihdam imkanı tanınıyordu. Bu düzenlemeyle şehit anne ve babaları da işe kavuşacak.

Terör mağduru hak sahiplerinden istihdam hakkını kullanacak 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda 45 yaşından büyük hak sahipleri istihdam hakkından faydalanabilecek.

ŞEHİT YAKINLAR VE GAZİLERE VERİLEN HAKLAR

Şehit yakınları ve gazilere son dönemde verilen haklar özetle şöyle:

- Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı birden ikiye çıkarıldı. Bu hakkı kullanabilecekler içine şehidin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanı sıra şehidin anne ve babası da eklendi.

- Vazife ve harp malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlandı.

- Ayrıca, vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı sağlandı.

- Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirildi.

- MKE Kurumunda patlama sonucu hayatını kaybeden işçiler ile 13.05.2014 tarihinde Soma ve 28.10.2014’te Ermenek’te ve bu iki tarih arasında meydana gelen maden kazalarında hayatını kaybeden işçiler de istihdam hakkı kapsamına alındı.

- Çekilen kuralar sonucu 2015’te şehit yakını, gazi, gazi yakını, vazife ve harp malulü ile terör mağduru sivil vatandaşlardan 14 bin 390’ı çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına atandı. 18 Nisan’da Başbakan Davutoğlu’nun katkura töreni ile 935 hak sahibinin ataması daha gerçekleştirilecek.

- Vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de bu haktan yararlandırılması sağlandı. Bu çerçevede hak sahipleri 94.000,00 TL tutarında faizsiz konut kredisi kullanabilmekte.

- Şehit yakını ve gazilere konutlarında tükettikleri elektrik ücretinde yüzde 40, su ücretinde yüzde 50 indirim sağlandı.

- Şehit yakınları ve gazilerin 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babalarına da ücretsiz seyahat hakkı getirildi.

- Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu imkândan faydalanması sağlandı.

- Yılda bir kez yapılan ödeme ilköğretimde 1.246,26, lisede 1.869,39, yüksekokulda ise 2.492,52 TL olarak gerçekleşmekte.

- Şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırılarak ödenen maaşa bir alt taban (asgari ücretin net tutarı kadar) getirildi. Böylelikle şehit erbaş ve erlerin anne ve babalarının maaşlarında artış sağlandı.

- Görevin etkisi ve tesiriyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne ve babalarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırılarak aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlanma imkânı sağlandı.

- Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilere sağlanan bakım desteğinin köy korucuları ile sivil vatandaşlara da verilmesi sağlandı. Bu destek asgari ücretin net tutarının iki katına çıkarıldı.