Seyhan Nehri Üzerindeki Tiyatro Festivalinin Açılış Gösterisi Büyüledi

Seyhan Nehri Üzerindeki Tiyatro Festivalinin Açılış Gösterisi Büyüledi

SABANCI Vakfı ile Devlet Tiyatroları'nın işbirliği ile gerçekleşen 15'inci 'Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin Seyh...

SABANCI Vakfı ile Devlet Tiyatroları'nın işbirliği ile gerçekleşen 15'inci 'Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin Seyhan Nehri üzerinde İtalyan Studio Festi Grubu'nun gösterilerine sahne olan açılış töreni, sanat dünyasında ve Adanalılar arasında hayranlık uyandırdı. 'Su ve Ateş Anıları' adlı gösterisi izleyenleri büyülerken, festival kapsamında geleneksel olarak verilen 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün bu yılki sahibi olan oyuncu Rutkay Aziz, böylesine görkemli bir tiyatro festivalinin ülkemiz için büyük kazanç olduğunu söyledi.

Dün akşam 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayan festivalin açılış töreni, Adana HiltonSA Oteli bahçesinde, tarihi Taş Köprü önünde ve nehrin üzerindeki gösterilerle başladı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ile çok sayıda davetlinin katıldığı töreni, Seyhan Nehri kıyılarında da binlerce Adanalı izledi.

Türk, Alman ve Fransız ortak yapımı olan 'Su ve Ateş Anıları' adlı gösterisi nefes keserken, nehir üzerinde 'Çukurova'nın bereketli toprakları' temasıyla ışıklı, ateşli dans gösterisi sunan grubun, kullandığı pamuk ve narenciye figürleri ve simgeleri büyük beğeni topladı.

İLK KEZ TÜRKİYE'DELER

Biletleri ilk günden tükenen ve 30 Nisan'a kadar sürecek temsillerde 7'si yabancı ve 16'sı yerli olmak üzere 23 tiyatro topluluğu, 23 ayrı gösteriyi Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi ve Fuaye Sahnesi'nde, İstanbul'da da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahneleyecek. Festivalde ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Hindistan'dan Taj Express Topluluğu, 'Aşkın Yeni Adresi' adlı Bollywood müzikaliyle seyircilerin karşısına çıkacak. William Shakespeare'nin kurduğu dünyaca ünlü İngiltere Globe Tiyatrosu da 'Kral Lear' oyunla ilk kez Türkiye'ye gelerek tiyatroseverlerle buluşacak. Gürcistan Kote Marjanishvili Devlet Dram Tiyatrosu, 'Beğendiğiniz Gibi', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler' ve Makedonya'dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu 'Bütün Oğullarım' oyunlarını sergileyecek. Festivalin kapanış töreni de 30 Nisan'da ünlü Hollandalı grup Closed Act Topluluğu'nun Uğur Mumcu Meydanı'nda açık havada gerçekleştireceği 'İstila' adlı gösteriyle yapılacak.

İSTANBUL'DA DA GÖSTERİM YAPILACAK

Festivalde yerli tiyatro toplulukları da sahneye çıkacak. Antalya Devlet Tiyatrosu 'Othello', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Talimhane Tiyatrosu 'Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi', İstanbul Şehir Tiyatrosu 'Türkiye Kayası' ve 'Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi', Semaver Kumpanya 'Metot', Türkiye Emek Sahnesi 'Kırmızı Yorgunları', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Euridice'nin Elleri', 'Cesaret Ana ve Çocukları', 'Ben Ödüyorum' ve 'Hürrem Sultan', Trabzon Devlet Tiyatrosu 'Ben Feuerbach', İzmit Şehir Tiyatroları 'İtirafçı Yürek', İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Çirkin' ve Ankara Sanat Tiyatrosu 'Giderayak' adlı oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca 'Pal Sokağı Çocukları' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde de Hindistan'dan Taj Express Topluluğu 'Aşkın Yeni Adresi', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Cesaret Ana ve Çocukları', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Küçük Adam Ne Oldu Sana', Çek Cumhuriyeti'nden Srnec Black Tiyatrosu 'Seçkiler' ve Trabzon Devlet Tiyatrosu da 'Ben Feuerbach' adlı oyunla seyircilere seslenecek.

310 BİN SEYİRCİ İZLEDİ

Festivalde bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan-Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva, Litvanya, Şili, Kazakistan, Hollanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu 66 ülkeden yabancı topluluklar ile yerli tiyatro ekipleri, 248 oyunu 525 ayrı temsilde sahneledi. Bu oyunları, 310 bini aşkın tiyatrosever izledi.

ONUR ÖDÜLLERİ

Festival kapsamında, 2005'ten bu yana tiyatroya gönül vermiş ustalara saygı amacıyla her yıl 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de veriliyor. Şimdiye dek Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Müşfik Kenter, Gülriz Sururi ve Haldun Dormen'e onur ödülü verilirken, bu yıl 9'uncusu verilen ödülün sahibi ünlü oyuncu Rutkay Aziz oldu.

YB(OA/AAA)