SGK o esnafın prim borçlarını erteledi

SGK o esnafın prim borçlarını erteledi

Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçesinde terör mağduru olan esnafın prim borçları yıl sonuna ertelendi.

Diyarbakır'da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürü Dr. Mehmet Selim Bağlı, PKK'lı teröristlere yönelik operasyonların düzenlendiği Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinde mağdur olan esnafın prim borçlarını 31 Aralık 2016'ya kadar ertelendiğini açıkladı. Bağlı, şehit polis memuru Tansu Aydın'ın eşi Vietnamlı Vu Yhuy Tuanvi Aydın'a, maaş bağlanması konusunda da, "Şehidimizin eşi için gerekli girişimleri yaptık. SGK, kimseyi mağdur etmediği gibi özellikle şehit ve gazi yakınlarını mağdur eden bir kurum değil" dedi.

SGK Genel Müdürü Mehmet Selim Bağlı, Diyarbakır'da katıldığı SGK Yönetim Kurulu haftalık toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, SGK olarak ilk kez Diyarbakır'da toplandıklarını belirterek, burada toplanmalarının amaçlarının terörden etkilenenlerin sorunlarına çözüm üretmek olduğunu belirtti. Bağlı, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da toplanma nedenimiz, en başta buradaki esnafın, işverenin, işçinin, emeklinin, yani SGK paydaşı olan vatandaşlarımızın yanında olmak, onların derdiyle dertlenmek, sorunlarını yerinde dinlemek ve sorunlarını çözmek için buradayız. Sur ve Silvan ilçelerimizde terörden dolayı mağdur olan esnaf ve işverenlerimizin mağduriyetini izale etmek, bir nebze de olsa onların terör belasıyla kaldığı mağduriyeti hafifletmek amacıyla SGK Yönetim Kurulu 21 Aralık 2015 tarihinde aldığı kararla bildirge verme ve prim ödemelerini belli bir süre erteledik. Olayların devam etmesi ve buralardaki esnaf ve işverenlerimizin mağduriyetinin devam etmesi ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle daha sonra yine yönetim kurulumuz, 31 Aralık 2016 tarihe kadar SGK mevzuatı gereği verilmesi gereken beyanname, bilgi belgelerle prim ödemelerini erteledik. Özellikle Sur ve Silvan İlçesi'nde esnaf ve işverenlerimizden alacağımız her türlü alacağımız her türlü primi, almamız gereken belgeyi belli bir süreyle ertelemiş olduk. Tabii bu, mutlak bir alacağın silinmesi anlamına gelmiyor. Ama esnaf ve işverenlerimiz için sıfır faizli bir kredi olarak düşündük. Almamız gereken primi 31 Aralık 2016'ya kadar erteledik. 31 Aralık 2016 geldikten sonra da esnaf ve işverenlerimizi mağdur edecek değiliz. 12 ay boyunca ödemesi gereken prim borcuyla karşı karşıya kaldıklarında kendileri 12 aylık primi ödeyecek değiller. O zamanda isteseler erteleme, taksitlendirme yapılabilinir. Bir taksitlendirme imkanı zaten her zaman mümkün. Biz, terör mağduru vatandaşlarımızı asla mağdur etmeyeceğiz. Sosyal devletin en önemli kurumlarından olarak, biz sürekli onların yanında olmaya devam edeceğiz."

"SUR VE SİLVAN'DA 50 MİLYON ALACAĞIMIZI BİR YIL ERTELEMİŞ OLDUK"

Sur ve Silvan ilçelerinde esnafın ertelenen sağlık prim borcunun 50 milyon lira civarında olduğunu anlatan Bağlı, "Diyarbakır'a baktığımız zaman, yaklaşık 500 milyon TL civarında prim tahsilatı yaptığımız bir ilimizdir. Ertelemelerle birlikte biz ciddi bir prim tahsilatından 1 yıl boyunca vazgeçmiş olduk. Aynı zamanda biz SGK olarak, Diyarbakır'daki vatandaşlarımızın yaklaşık, 1/3'i eski yeşil kart dediğimiz Genel Sağlık Sigortası kapsamında, hiçbir prim ödemeksizin kendilerinin hesabına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı SGK'a ödeme yapıyor. Biz de onların her türlü sağlık harcamalarını finanse ediyoruz. Sur ve Silvan ilçelerinde 50 milyon alacağımızı 12 ay boyunca sıfır faizle ertelemiş olduk" dedi.

Bağlı, sağlık prim borçlularının sağlık hizmeti alamama sorununu da çözeceklerini dile getirerek,"Prim borçlarını erteledik, fakat sistem üzerinden kaynaklanan problemden dolayı sistem üzerinde borçlu gözüktükleri için bazı Bağ-Kur'lular sağlık hizmetinden yaralanma konusunda bir takım problemlerle karşılaşmışlar. Bugün ilgili arkadaşlarımıza bu sorunun giderilmesi için talimat verdik. En geç Pazartesi günü bu sorun çözülecek" dedi.

"ŞEHİDİMİZİN VİETNAMLI EŞİ İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPTIK"

Toplantıda bir gazetecinin, Diyarbakır'ın geçtiğimiz yıl 23 Temmuz'da şehit olan Zonguldaklı trafik polisi Tansu Aydın'ın eşi Vietnamlı Vu Yhuy Tuanvi Aydın'a, maaş bağlanmadığı sorusu üzerine Bağlı, "Şehidimizin Vietnamlı eşi için gerekli girişimleri yaptık. Biz bürokratların belli bir konuda konuşma yetkisi var, biz sınırımızı haddimizi bilen insanlarız. Daha üst düzeyde bir açıklama yapılacaksa bunu sayın bakanımız açıklar. Bu konuda her türlü çalışma yapıldı. SGK, kimseyi mağdur etmediği gibi özellikle şehit ve gazi yakınlarını mağdur eden bir kurum değil" dedi. Basın toplantısının ardından SGK Yönetim Kurulu Üyeleri Sur İlçesi'nde esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

DHA