Siirt'te 'yılan bebek' dünyaya geldi

Siirt'te 'yılan bebek' dünyaya geldi

Siirt'te milyonda bir görülen ve halk arasında, 'yılan bebek' olarak bilinen iktiyozis (kalıtsal cilt hastalığı) hastası erkek bebek dünyaya geldi.

Siirt'te, çok nadir görülen ve halk arasında "yılan bebek" olarak bilinen iktiyozis (kalıtsal cilt hastalığı) hastası erkek bebek dünyaya geldi.

Siirt'te hamile Müzeyyen Karataş (24), sancılarının artması üzerine Siirt Devlet Hastanesi acil servisine başvurdu. Karataş, ilk müdahalenin ardından sezaryene alındı. Karataş, çok nadir görülen ve halk arasında "yılan bebek" olarak bilinen iktiyozis hastası bir bebek dünyaya getirdi.

Bebek, Siirt Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine sevk edildi.

Kadın Hastalıkları Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ahmet Yıldızbakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt'te ilk kez böyle bir doğum ile karşılaştıklarını söyledi.

Hastayı yapılan tetkiklerin ardından sezaryene aldıklarını belirten Yıldızbakan, 34 haftalık hamile Karataş'ın takibinin gebeliği süresince hiç yapılmadığını aktardı. Yıldızbakan, "Sezeryan sonrasında daha önce görmediğimiz bir bebek dünyaya geldi. Halk arasında yılan bebek olarak bilinen ve milyonda bir görülen iktiyozis hastalıklı bebek doğdu." diye konuştu.

Çocuk doktoru Taner Adıgüzel de doğan bebeği görünce kendilerinin de çok şaşırdığını, hemen bebeğe müdahale ettiklerini bildirdi.

"Genetik geçici bir hastalık, ayrıca takipsiz bir hasta. Türkiye'de çok fazla yaşatılan çocuğumuz yok bu vakalarda. Cilt enfeksiyonundan kaynaklanıyor. Özellikle bölgemizde akraba evliliği daha fazla olduğu için bu tür vakaları daha sık görme ihtimalimiz de yükseliyor." diyen Adıgüzel, bebeğin cildinin normal bir insanın cildine dönüşme ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade etti.

Her geçen gün cildin kendini yenileme hızı arttığından bebeğin yaşama şansının daha fazla olduğunu anlatan Adıgüzel, şunları kaydetti:

"Normal bir insanın vücuduna hiçbir zaman dönüşmeyecek. Uzun sürede normal bir cilde dönüşmese bile en azından daha az enfeksiyon geçirebileceği bir seviyeye getirilebilir. Bununla ilgili yeni tedavi çeşitleri uygulanıyor."

AA