Şile Kalesi'nde inceleme

Şile Kalesi'nde inceleme

Sosyal medyada yer alan iddialar üzerine Şile Kalesi'nde inceleme yapıldı.

Şile Belediyesi, Şile Kalesi restorasyonu ile ilgili çeşitli mecralarda yer alan haberlere ve sosyal medya kullanıcılarının yorumlarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, kalenin restorasyonu, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Bimtaş Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş. tarafından hazırlanmış rölöve-restitüsyon ve restorasyon projeleri esas alınarak yürütüldüğü belirtilerek "Bimtaş tarafından hazırlanan ve Koruma Kurulunca onaylanan restorasyon projesinin uygulanması aşamasında Koruma Kurulunun talebi üzerine "savunma yapıları ve restorasyon" konularında uzman restoratör mimar, arkeolog ve sanat tarihçisi üyeleri içeren bir bilim kurulu oluşturulmuş, Şile Belediyesince uygun bulunmasıyla çalışmalar bu bilim kurulu eşliğinde devam etmiştir. Uygulama safhasında onaylı projenin dışına çıkılmamıştır" denildi.

Açıklamada, "19. yüzyıl ortalarına kadar I. derece doğal SİT alanı içinde I. Grup Tarihi Eser olarak varlığını sürdüren Şile Ocaklı Kalesinin, 17.09.2010 tarih ve 31780 sayılı kararla Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından belediyeye restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla tahsisinin gerçekleştirildiği" ifade edildi.

Şile Kalesi olarak anılan Ocaklı Ada Kale'nin tarihi milattan öncelere dayanıyor. 14. yüzyıl başlarında (1305) Cenovalıların hakimiyetine geçtiği düşünülen kale, bir Bizans devri yapısıdır. 1391 tarihinde Yıldırım Beyazıt tarafından fethedilerek Türklerin eline geçmiştir.

Kaynak: İHA