Silvan'daki o duvar yazılarına inceleme !

Silvan'daki o duvar yazılarına inceleme !

İçişleri Bakanlığı, Silvan’da duvarlara yazılan “Türk’ün gücünü göreceksiniz”, “Devlet geldi” ve “Esedullah Timi” gibi yazılar hakkında inceleme başlattı.

İçişleri Bakanlığı, Silvan’da duvarlara yazılan “Türk’ün gücünü göreceksiniz,” “Devlet geldi” ve “Esedullah Timi” gibi yazılar hakkında inceleme başlattı.

Cumhuriyet’in haberine göre bakanlık incelemesi, Diyarbakır’ın Silvan, Bismil ve Sur ilçelerindeki sokağa çıkma yasakları ile ilgili incelemelerde bulunan CHP heyeti tarafından hazırlanan raporun ardından geldi.

Raporda, ev, okul ve camilerin duvarlarına yazılan yazılara dikkat çekildi ve bunların “operasyonlara katılan personelin intikam duygusuyla hareket ettiği kuşkusu doğurduğu” öne sürüldü.

1-20151118133245.jpg

CHP Diyarbakır milletvekili adayı Naci Sapan, raporda işaret edilen duvar yazılarına işaret ederek, “Özellikle bu konunun aydınlatılması gerekiyor. Bu mesajın kaynağını kimse tespit edemedi. Yazıların yazıldığı yer benim doğup büyüdüğüm mahalle. İnsanlar o dönemde pencerelerden kafalarını bile çıkaramamışlar. Bunun kim olduğu açıklığa kavuşturulmalı” dedi. 

2-20151118133245.jpg

Habere göre raporda yer alan tespitlerden bazıları şöyle:

HALK YIKIMA UĞRADI

Zaten yoksul olan mahallelerde insanlar işlerinden yoksun kaldıkları için ekonomik ve sosyal yıkıma uğradı.

ÇOCUKLARDA TRAVMA

3 yıl süren çözüm sürecine büyük umut bağlayan bölge insanı yaşanan çatışma süreci nedeniyle kamu otoritelerine ve güvenlik kuvvetlerine güven duymakta zorluk çekiyor. Özellikle çocuklar travma geçiriyor. İnsanlar mahalleleri sessizce terk etmeye başladı.

TARAFLARDA ÖFKE VAR

Çözüm sürecinden sonra yaşanan ve kentlere taşınan bu yoğun çatışmalar sonucunda halk çatışmanın taraflarına eşit oranda olmasa bile öfke duymaya başladılar. Bu durumun 40 yıl yaşanan süreçte bir ilk.

YASAK NORMALLEŞTİ

Valiliklerce, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu dayalı olarak ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının yasal ve anayasal dayanaklarının bulunduğuna dair kamuoyunda yaygın şüpheler var. Toplumda sokağa çıkma yasaklarının bir idari pratik haline dönüşeceği endişesi hâkim.