Sınav sorusu soruşturmasında 11 tutuklama

Sınav sorusu soruşturmasında 11 tutuklama

Ankara'da 2012'deki Polis Akademisi sınav sorularının sızdırılmasıyla ilgili soruşturmada 11 kişi tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2012'deki Polis  Akademisi sınav sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında  gözaltına alınan 15 kişiden 11'i tutuklandı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube  Müdürlüğü ekiplerince geçen hafta gözaltına alınan 15 kişi, emniyetteki  işlemlerinin ardından adliyeye getirildi.

Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma  Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı, şüphelilerin 12'sini "silahlı terör  örgütüne üye olmak", 3'ünü ise bu suçun yanında "resmi belgede sahtecilik" ve  "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan da tutuklanmaları  talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgunun ardından şüphelilerden  Yunus T, Uğur A, Şeref Ç, Seyit Ş, Selman Ş, Mehmet Mutlu A, Bayram A,  Abdurrahman M, Hamza Ö, Ali T. ve Abdurrahman K. tutuklandı.

Hakimlik Yasin Tolga F, Mustafa U, Kadir A. ve Ferhat A'yı ise yurt  dışına çıkış yasağı ve haftada üç gün karakola imza vermek şartıyla serbest  bıraktı.

Tutuklamaya sevk yazısı

Soruşturma savcısının nöbetçi sulh ceza hakimliğine şüphelilerin  tutuklanmaları için gönderdiği yazıda, 2012'de Polis Akademisi sınavına giren bir  adayın, sınavdan önce bir "bölge abisi"nin soruları verdiğine ilişkin haberin 28  Ocak 2015'te bir internet sitesinde yayınlandığı belirtilerek, bu habere yer  verildi.

Haber üzerine savcılığın soruşturma başlattığı bildirilen yazıda,  soruşturma sürecinde bilirkişiden, sınava giren öğrenciler hakkında rapor  alındığı, rapora göre sınavı kazanan asil ve yedek üyelerin bir kısmının  "şüpheli" ve "kuvvetli şüpheli" olduğunun belirlendiği aktarıldı.

Sınavla ilgili ifadelerine başvurulan bazı kişilerin etkin pişmanlık  hükümlerinden yararlanarak, soruları kimden, ne şekilde aldıklarına dair samimi  ikrarda bulundukları, bununla ilgili gerekli teşhisleri yaptıkları ifade edilen  yazıda, Ankara'daki şüphelilere, yer gösterme ve adres tespitleri de yapıldığı  kaydedildi.

"Şehit ve gazi yakınlarının girmesine imkan vermediler"

Teşhislerden Abdurrahman K, Ali T. ve Hamza Ö'nün bizzat sınav  sorularının verilmesine aracılık ettiği, diğerlerinin ise FETÖ/PDY terör örgütü  adına faaliyette bulunduğunun belirlendiği anlatılan yazıda, "şüphelilerin,  Fetullah Gülen liderliğinde suç işlemek amacıyla kurulan paralel bir devlet  yapılanması oluşturabilmek için Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına FETÖ'nün  istek ve taleplerine koşulsuz itaat edecek, başka bir cemaat ve yapı ile hiçbir  bağlantısı bulunmayan, FETÖ ile çocuk yaşlarda tanışmış, genel zeka ortalamasının  üzerindeki çocukları FETÖ'nün okulları ve dershaneleri vasıtasıyla yerleştirmek  istediği, bu amaçla suç teşkil eden eylem ve işlemleri çok uygun gördüğü  anlaşılmıştır." denildi.

Örgütün, kendi çıkarlarını dini değerlerinin üzerinde tuttuğu, din ve  vicdan hassasiyeti çok yoğun olan taraftarlarının bu duygularını kullandığı  kaydedilen yazıda, normal şartlarda Polis Akademisi sınavlarında şehit ve gazi  yakınlarına avantaj sağlanmasına rağmen, 2012'deki sınavda yedek de dahil olmak  üzere şehit ve gazi yakınlarının akademiye girmesine imkan vermedikleri, tüm  kadronun kendi elemanlarından olmasına özen gösterdikleri belirtildi ve  şüphelilerin tutuklanması istendi.

Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan 2 kişi tutuklandı

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığındaki FETÖ yapılanmasına yönelik  soruşturma kapsamında, geçmişte kurumda görev yapan 2 kişi tutuklanırken, 3 kişi  adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

AA