Şiö Yetkilileri Özbekistan'da

Şiö Yetkilileri Özbekistan'da

Örgüte üye ülkelerin milli güvenlik kurulu sekreterleri, Taşkent'te ikili görüşmelerde bulundu

TAŞKENT (AA) - Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkeleri milli güvenlik kurulu sekreterleri, yarın Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapılacak toplantı öncesi ikili görüşmelerde bulundu.

Özbekistan Milli Güvenlik Sekreteri Viktor Mahmudov, toplantıya katılmak üzere Taşkent'te bulunan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüşmede Patruşev ve Mahmudov'un çağdaş tehditlere karşı mücadelede ikili ve örgüt çerçevesindeki ilişkilere ilişkin fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Görüşmede, iki ülkenin örgüt bünyesindeki iş birliğinin yanı sıra Taşkent'te düzenlenecek örgüte üye ülkelerin devlet başkanları zirvesi ve Özbekistan'ın örgüte dönem başkanlığında yapılacak diğer etkinlikler için hazırlıklar detaylı olarak gözden geçirildi.

Viktor Mahmudov, Çin Devlet Konseyi üyesi ve Toplum Güvenliği Bakanı Guo Shengkun ile de bir araya geldi.

Görüşmede Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin yanı sıra ŞİÖ çerçevesinde iki ülke arasındaki iş birliği konuları gözden geçirildi.

Shengkun, Çin'in örgüte üye ülkeler arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesinden yana olduğunu belirtti ve özellikle bölgesel güvenlikle ilgili meselelerin çözümünde Özbekistan'ın dönem başkanlığı sırasında ilerleme kaydedileceğine inancını dile getirdi.

Mahmudov, toplantıya katılmak üzere Taşkent'te bulunan Kazakistan Güvenlik Kurulu Sekreteri Nurlan Ermekbayev, Kırgızistan Savunma Kurulu Sekreteri Temir Jumakadirov ve Tacikistan Güvenlik Kurulu Sekreteri Abdurahim Kahharov ile de görüşmelerde bulundu.

ŞİÖ Genel Sekreteri Raşid Alimov ile de bir araya gelen Viktor Mahmudov, örgüte üye ülkelerin güvenlik alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu. Görüşme sırasında haziran ayında Taşkent'te düzenlenecek zirveye hazırlık çalışmaları da ele alındı.

Yarın Taşkent'te düzenlenecek ŞİÖ ülkeleri milli güvenlik kurulu sekreterleri toplantısında, örgüte üye ülkeler arasındaki güvenlik ve diğer alanlardaki iş birliği ile haziran ayında Taşkent'te düzenlenecek zirvenin hazırlıkları gözden geçirilecek.