Şirket FETÖ'cü çıkınca Cezayir'de mahsur kaldı

Şirket FETÖ'cü çıkınca Cezayir'de mahsur kaldı

FETÖ'ye yakın olduğu iddia edilen ve kayyum atanan bir şirketin çalışanları Cezayir'de mahsur kaldı.

FETÖ’ye yakın olduğu iddia edilen ve kayyum atanan Vera Shipping adlı şirkete ait gemilerinden biri olan Sea Honest, Cezayir’de rehin kaldı. Kaptanı dahil 4’ü Türk, 15’i Hintli olmak üzere 19 personeli olan gemide, çalışanların can güvenliğinin tehlikede olduğu belirtildi. Yiyecek, su, sağlık ve elektrik sıkıntısı çeken personel yetkililerden yardım istedi...

İstanbul merkezli Vera Shipping’e ait Sea Honest adlı gemi, Cezayir’in Alger Limanı’nda yaklaşık 4 aydan beri mahsur durumda bulunuyor. Gemi kaptanı Turgut Erdağ, Vera Shipping’ten hiç kimseye ulaşamadıklarını ve çok zor durumda olduklarını belirtti. 

YİYECEK SU VE ELEKTRİK YOK

28 Haziran’da makine arızası nedeniyle Alger Limanı’na girdiklerini kaydeden Kaptan Erdağ, “Ana makinenin onarımı yapıldı fakat geçen 4 aya rağmen şirket gemiyi kaldırmadı” dedi. “1 aydır iletişimimiz yok. Yiyecek, su ve elektrik yok” diyen Erdağ, “Hiçbir şey kullanılamıyor. Şirket yetkililerinin ne yaptıkları hiçbir şekilde belli değil. Burada 4 Türk, 15 Hintli, toplamda 19 kişiyiz. Hayat bizim için tam bir eziyete dönüştü. Hastalık ve temizlik sorunumuz var. Personelimin can güvenliği yok” ifadelerini kullandı.

Acil olarak Kızılay'dan destek almaları gerektiğini söyleyen Akdağ, kesin çözüm için Türk yetkililere seslendi ve kendilerine yardım edilmesini istedi. Kaptan Turgut Erdağ, gemideki personellerin Türkiye’ye çekilebilmesi için kısa vadede yapılması gerekenler hakkında da şunları söyledi: "Konsolosluktan bir yetkilinin gemiye giderek gözlem yapması, koşullarla ilgili tutanak tutması ve ardından o tutanağın Dışişleri Bakanlığına iletilmesi gerekiyor."

KAPTAN GEMİYİ NEDEN TERK ETMİYOR

"Turgut neden gemiyi terk edemiyor, neden bir sandala binip kaçmıyor?" gibi sorularla karşılaştıklarını belirten Turgut Kaptan’ın kızı Ece Akdağ ise, "Babam yasalar gereği gemiyi terk edemiyor" dedi. Şirketin Alger Limanı'na 300 bin dolar, bir İngiliz kuruma 200 bin dolar, gemi mürettebatına da 150 bin dolar civarında borcu olduğunu kaydeden Akdağ, "Babam bu borçların bir garantörü olarak gemide. Bu yüzden liman, gemiyi terk etmesine izin vermiyor. Şirkete değişik zamanlarda gidiliyor ama şirket yetkililerine sorunu aktaramıyoruz. Şirkete kayyum atanmıştı, ancak kayyuma bile ulaşamıyoruz" ifadelerini kullandı. Ece Akdağ, babasının ve beraberindeki personellerin acilen kurtarılması için konuyla ilgili Türk yetkililerden yardım istedi.