Şok iddia: ''Çığa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sebep oldu''

Güncelleme:

Van’da 39 yurttaşın yaşamını yitirdiği çığ felaketi hakkında konuşan Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, “Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Partimilletvekili uyarıları dinlemedi. İş makinaları ile yolu açtırdı. Yüksek desibel çığı tetikledi ve minibüs çığın altında kaldı” dedi

Van’da 24 saat içerisinde peş peşe yaşanan iki defa çığ felaketinde ölü sayısı toplamda 39’a yükselirken Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, çığ felaketinin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Parti milletvekili Gülşen Orhan yüzünden yaşandığını ima etti.

İlk çığ felaketinin öncesinde Orhan’ın uyarıları dikkate almayarak iş makinaları ile güzergahındaki yolu açtırdığını ve makinaların çığa neden olduğunu bildiren Aydemir, canlı yayında şunları anlattı:

“Olayı anlamaya çalışmam anlamında birkaç telefon görüşmesi yaptım. Çatak’ta etkinlik var bir yemek organizasyonu var. AK Parti eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı kendisi de yaralı, ona da Allah'tan şifa diliyoruz. Gülşen Orhan bir etkinliğe katılıyor. Kendi seçim bölgesi eski milletvekili olması hasebiyle. Oradan çıkarken diyorlar ki ‘Burada çığ tehlikesi var, buradan çıkmayın, yola çıkmanız doğru değil.’ Ancak heyetle birlikte yola çıkıyor. Harabet diye bir geçit. "Bu geçitten geçilmesi mümkün değil" diyorlar kar kapatmış olabilir, burada çığ tehlikesi var. Üst noktada. Narlıca’dan dahi geçemeyebilirsiniz’ diyorlar. Burası öyle mi adlandırılıyor bilemiyorum. Yani yol sıkıntılı. Yola çıkmadan önce Gülşen Hanım, Gülşen Orhan, 4-5 iş makinasını yanına alıyor. Narlıca Kara Yolları İstasyonu’ndan alıyorlar araçları. Yol kapalı ve Narlıca'yı açıyor iş makinaları yani yolu açarak buraya geliyorlar. Burada çığ tehlikesi var kar yolu kapatmış iş makinalarıyla öncesinde müdahale edilmiş başka bir noktaya. Hani değil mi çığı tetikleyen şeylerden biri de gürültü, yüksek desibel. Değil mi Recep Bey, sanırım öyle. Buraya kadar geliyorlar. Burada, yolda tabi telefon çekmiyor ağır kış koşulları, tipi var. 3 bin 500 metre rakımdan söz ediyoruz. Yükseklikten söz ediyoruz ve orada çığın altında kalıyor minibüs. Daha sonra Van'dan ve Şırnak’tan askerler oraya sevk ediliyor biliyorsunuz. Jandarma ve korucularımız da şehit oldu Allah rahmet eylesin. Onlar da ikinci çığın altında kaldılar. Şimdi, öncesinde bir tedbirsizlik olduğu kesin. Burada ‘Yola çıkılmasın’ deniliyor çıkılıyor, iş makinası ile yol açılıyor. Belki bu kestirilemedi tabi bile bile insanlar oraya gitmezler kesinlikle. Sonrasında yine ben bunu bilmiyorum belki Recep Bey bize söyler. Bu tür olaylarda aynı bölgede ikinci bir çığ tehlikesi olabileceğine dair beklentileri var. Dolayısıyla ekiplerin oraya sevk edilmesi ve belki tamam dağınık şekilde yapmışlar ama biraz tedbirsizlik olduğu orada görülüyor. Benim anladığım o. Belki askerlerin sevk edilmesinde. İkinci bir çığ tehlikesi düşünüldüğünde. Tabi orada çığın altında kalan insanları kurtarma amacıyla yapılıyor ama olayın meydana gelmesinden önce bu felaketten önce yola çıkılması, iş makinalarıyla oralara müdahale edilmesi, belki çığ tehlikesi göz önünde bulundurularak bu yapılabilir miydi diye ben açıkçası Recep Bey’e (AKUT Yönetim Kurul Başkanı Recep Salcı) sormak isterim siz böyle bir kanaat edindiniz mi?"

"SÖZLERİM ÇARPITILIYOR"

Aydemir sözlerinin gündeme gelmesi sonrasında sosyal medya hesabından açıklama yaparak, "Arkadaşlar, söylemediğim şeyleri çarpıtıp haber yapanlara lütfen itibar etmeyiniz. Programda anlattığım olaydan ancak tedbirsizlik sonucu çıkabilir. Çığ faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Başımız sağolsun..." mesajı yazdı.

Şok iddia: ''Çığa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sebep oldu'' - Resim : 1

 ŞOFÖRÜ HAYATINI KAYBETTİ

Van'da meydana gelen ikinci çığ faciasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın da çığ altında kaldığı ve yaralı olarak kurtarıldığı açıklanmıştı. Orhan’ın yanında kurtarma çalışmasına katılan şoförü Siyabend Dayan'ın ise hayatını kaybettiği bildirildi.

Şok iddia: ''Çığa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sebep oldu'' - Resim : 2

"YERİNİ BİZE KORUMASI GÖSTERDİ"

Öte yandan Orhan’ın kuzeni Affan Orhan Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada "Ankara’dan sabah uçağı ile apar topar geldi. Bizden tam 5 dakika önce olay yerine gelmiş. Biz araçtan indik, tam olay yerine yürüyecektim ki ikinci çığın düştüğünü gördüm. Onun çığ altında kaldığını tahmin ettim. Hemen arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Önce koruması kurtarıldı. Koruması o anda Gülşen Hanım’ın nerede olduğunu gördüğü için bize yerini gösterdi. Kendisi çığdan üçüncü çıkarttığımız kişiydi.” dedi.

GÜLŞEN ORHAN KİMDİR?

Gülşen Orhan 12 Aralık 1970 tarihinde doğdu.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Van ilinde 5. sırada seçilmiş olup, TBMM 23. dönem milletvekillerindendir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun oldu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevini yürüten Orhan, bir çocuk annesidir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı'ndan çığ felaketiyle ilgili iddialara yanıtCumhurbaşkanı Başdanışmanı'ndan çığ felaketiyle ilgili iddialara yanıt

Seçiniz...