Şok iddia ! Diyanet, metruk binayı cami gösterip, imam atamış !

Şok iddia ! Diyanet, metruk binayı cami gösterip, imam atamış !
Güncelleme:

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Tunceli'de çok sayıda metruk binayı cami olarak gösterip, buralara imam atadığı iddia edildi. Cami de imam da hayali iken ödenen maaşlar gerçek.

AK Parti iktidarının bugüne kadar milletvekili çıkaramadığı tek il olan Tunceli’de kişi başına düşen cami sayısı Urfa, Bursa ve İstanbul'dan fazla. Diyanet'in, Tunceli’de metruk binaları cami gibi gösterip, imam ve personel atadığı öne sürüldü.

Birgün gazetesinden Serhat Halis'in haberine göre İl nüfusunun tamamına yakınının Alevilerden oluştuğu Tunceli’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın metruk binaları cami gibi gösterip imam atadığı ortaya çıktı. 

 12 Eylül askeri darbesi sonrası ilde ıssız dağ köylerine dahi camiler yapıldı. Kimselerin gitmediği o camiler bugün yıkılmış ya da metruk durumda. AK Parti hükümeti 80’lerden kalan bu metruk binaları hala faal camiler gibi göstererek, buralara Diyanet personeli atıyor. Diyanet personel atarken, Dersim’in herhangi bir köyünde, olmayan caminin olmayan imamı, ile adım atmadan maaş almayı sürdürüyor.

BANKAMATİK İMAMLARI

‘Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamında edinilen bilgiye göre Diyanet, Ovacık Ziyaret köyündeki metruk bir yapıyı cami olarak gösterip, köylülerin varlığından haberdar dahi olmadığı bir imam atamış durumda. Aynı şey Pülümür Kırmızıköprü köyü için de geçerli. Kırmızıköprü’ye atanan personel sayısı iki. Yıllardır kapısı açılmayan, harabeye dönmüş Kırmızıköprü’deki bina, Diyanet’e göre bir cami ve orada köylülerin hiç görmediği 2 diyanet personeli görevli. Aynı durum Pertek’teki Yeniköy’dede yaşanıyor. Diyanetin buraya da olmayan camiye olmayan imam atadığı görülüyor. Dersim’deki 93 caminin birçoğu, özellikle köylerde olduğu ileri sürülenlerde bu hayali atamalar yaygın durumda.

2013’te açıklanan sayıya göre Dersim’de 117 cami vardı. Ancak bu camilerin pek çoğunun faal olmadığı, hatta cami olarak gösterilen adreslerin bir kısmının, içinde aillelerin yaşadığı çeşitli apartman daireleri olduğu anlaşılınca, Diyanet, personelleriyle birlikte yaklaşık 24 camiyi, resmi kayıtlardan silmek zorunda kalmıştı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN CAMİ SAYISI EN FAZLA

Kişi başına düşen cami sayısı bakımından AK Parti’nin kalesi konumundaki pek çok “muhafazakar” kenti geride bırakan 88 bin nüfuslu Dersim’de toplam 93 cami olsa da, ortalama 948 kişiye bir cami düşüyor. Dersim bu oranla en fazla camiye sahip İstanbul’u bile geride bırakıyor. 15 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip İstanbul’da toplam 3 bin 403 cami var ve cami başına ortalama 4 bin 407 kişi düşüyor. İki milyonluk Urfa’da cami başına düşen kişi sayısı bin 20 iken, Dersim’de bu sayı 948. Bursa da cami yoğunluğu açısından Dersim’in gerisinde kalıyor. 2 milyon 994 bin nüfuslu Bursa’da toplam bin 732 cami var. Bursa’da cami başına bin 728 kişi düşüyor. Dersim Ankara’yı da oran bazında sollamış durumda. İzmir, Antep, Yalova, Osmaniye, Şırnak ve daha pek çok ilde, cami başına düşen kişi sayısı Dersim’dekinden daha fazla.

 
 

Birgün