Sol elin başparmağına dikkat!

Sol elin başparmağına dikkat!

Kurban Bayramı süresince gerek kurbanların kesimi, gerek etin işlenmesi esnasında çok sayıda ve çeşitte yaralanmalar görülüyor.

TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, konuyla ilgili uyarılarda bulunarak, dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Yaralanmaların %87\'sinin, kurban kesiminin en çok yapıldığı, bayramın ilk günü görüldüğünü belirten Özkan, yaralananların genellikle kesim işinde profesyonel olmayan kişiler olduğunu söyledi. (%4\'ü profesyonel)

Yaralanma sebeplerine de değinen Özkan, %82\'sinin kurban kesiminde kullanılan kesici aletler ile olduğunu, %18\'inin ise düşme, boynuzlanma, tekmelenme sebebiyle yaşandığını açıkladı.

Kesici aletler ile yaralanma vakalarının %72\'sinin baskın olmayan sol el ve parmaklarında sık görüldüğünü açıklayan Türker Özkan, özellikle de sol el başparmağı ve işaret parmağının yaralandığını belirtti. Bu tür yaralanmaların kalıcı özürlülüğe de sebep olabildiğine değinen Özkan, başparmak yaralanmalarının %10\'unda ise tam olarak parmak kopması olduğunu söyledi.

Sağlık Kuruluşları İlk Güne Hazırlıklı Olmalı!

Prof. Dr. Türker Özkan bu kazaların önlenmesine yönelik neler yapılabileceğine de değindi: \"Kurban kesimlerinin profesyonel kişilerce yapılması, özellikle Kurban Bayramı\'nın ilk günlerinde acil servislerin hem El Cerrahisi / Mikrocerrahi konusunda deneyimli ekip, hem de malzeme yönünden desteklenmesinin bu el yaralanmalarının çözümüne önemli ölçüde yardımcı olacaktır.\" dedi.

Elin, parmakların kan dolaşımlarının bozulduğu ağır yaralanmalarda ve tam parmak kopmalarında mikrocerrahi uygulamaların tek tedavi seçeneği olduğunu ifade eden Özkan, uzvun eski işlevine kavuşması ihtimalinin zaman yönetimi ve uygun koşullar ile ilgili olduğunu ifade etti.

Uzuv kopmalı kaza yaşanırsa ne yapılmalı?

Prof. Dr. Türker Özkan, öncelikle kopan uzvun 6 saat içerisinde uygun koşullarda korunarak ilgili sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğini belirtti: \"Kopan parça serum fizyolojik ile yıkanmış ve mümkünse steril sargı ile sarılmış şekilde plastik bir torbaya, bu torba da içinde buz dolu bir başka kaba konulmalı, kopuk parça buz ile direkt olarak temas etmemelidir. Vücuttaki yaralı kısımda ise, uzuv kalp seviyesinin üstünde tutularak ve yara üzerine steril pansuman ile baskı yapılarak kanamanın durması temin edilebilir; profesyonel olmayan turnike uygulamalarından kaçınılmalıdır.” dedi.

Özkan, \"Vakit geçirilmeden Sağlık Bakanlığının 112 Acil Servis numarası aranarak uzuv kopmalı yaralanmaya dair sağlıklı ve yeterli bilgi verilmeli, uygun replantasyon merkezinin koordine edilmesi ve yaralının o merkeze nakli için yardım ve destek istenmelidir.\" dedi.