Solaklık erkeklerde daha çok görülüyor

Solaklık erkeklerde daha çok görülüyor

Solaklık, günümüzde hala düzeltilmesi gereken bir eğilim olarak kabul ediliyor.

Dünyada 13 Ağustos olarak kutlanan “Solaklar Günü”nde Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “İnsanlarda sağlaklık ya da solaklık durumu el baskınlığının sonucudur. El baskınlığı bir elin diğerine oranla hissedilebilir bir güç farkı olmadığı bir durumda diğer ele göre belirgin bir beceri farklılığı gösterebilmesidir” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut ise, “Çocuklar 2 yaşına kadar genellikle bir el tercihinde bulunmaz. Her iki ellerini de denerler, kullanırlar. Bu tercihi beyin yapar ve uyarıyla, ikazla değişmez” diyor.

Geçmişten günümüze gelen sol el kullanmanın uygunsuz olduğu kavramı hala toplumda kendini gösteriyor. Her yıl 13 Ağustos tarihinde kutlanan “Dünya Solaklar Günü” kapsamında Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut açıklamalarda bulunuyor. Kütükçü, el baskınlığına ve kimlerde daha çok görüldüğüne dikkat çekerken Karabulut, psikolojik açıdan solaklara karşı olan davranışları ele alıyor.

Sağlaklık ve Solaklık başarıyı etkileyebiliyor

El baskınlığının değişik derecelerde olabildiğine değinen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “El baskınlığı; sağlaklık, solaklık ve her iki eli de eşit şekilde kullanabilme olarak üç şekilde görülebilir. Beyinde hareket, duyu gibi kavramlara yönelik fonksiyonlar karşı beyin yarımküresi tarafından simetrik olarak sağlanırlar. Ayrıca yüksek beyinsel fonksiyonlar olarak adlandırdığımız lisan, dikkat, vizüel-spasyal yetenekler, yapılandırma ve bellek gibi bazı fonksiyonlar beyinde sağ ve sol yarımkürelerde lateralizasyon göstermektedir” diyor. Beynin sağ yarımküresinin renk, müzik, hayal kurma, dikkat ve yaratıcılık gibi kavramda etkili olduğunu belirten Kütükçü, beynin sol yarımküresinin ise konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda baskınlığı olduğunu söylüyor. Kütükçü ayrıca “Solaklar ve sağlaklar değişik mesleklerde başarı farklılıkları göstermektedir. Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyorlar. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar” diyor.

Erkeklerin yüzde 6,1’i, Kadınların yüzde 4,4’ü Solak

Türkiye’de 1993 yılında yapılan ‘El Baskınlığının Yönü ve Derecesi’ araştırmasının sonuçlarından bahseden Kütükçü, “Erkeklerin yüzde 90,8’i sağlak, yüzde 6,1’i solak, yüzde 3,1’i her iki elini de kullanabiliyor. Kadınlarda ise bu oranlar; yüzde 92,3’ü sağlak, yüzde 4,4’ü solak, yüzde 3,3’ü de her iki elini de kullanabiliyor olarak görülüyor” diyor. Bu araştırmaya göre Türkiye’de erkeklerde solaklık oranının daha yüksek olduğunu belirten Kütükçü, bunun nedeni olarak genetik, gelişimsel ve çevresel etmelerin rol oynadığını söylüyor.

“Cici elinle yaz, güzel elinle tut” kavramları yanlış

Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut ise solaklık konusunda aileye ve çevreye önerilerde bulunuyor. Karabulut, “Çocuklar 2 yaşına kadar el tercihinde bulunmaz ancak okul öncesi eğitimle beraber beceri gerektiren çok aktivite yapıldığından çocukların el tercihi hızlıca fark edilmeye başlanır. Ailelerin ve öğretmenlerin çocuğa cici elinle yaz, güzel elinle tut gibi yönlendirmeleri uygun değildir. Bazı ailelerde sol el kötü olarak nitelendirilebilir bu da toplumda sağ elin dominant oluşundan ve sosyokültürel açıdan uygun olmayışından ileri gelmektedir. Çocukları bu konularda yönlendirmeye çalışmak, üzerlerinde baskı kurmak, onları yönlendirmeye çalışmak doğru değildir. Bu tercihi beyin yapar ve uyarıyla, ikazla değişmez. Çocuk sadece kalem, çatal, kaşık gibi gereçler kullanırken doğru tutması yönünde desteklenebilir” diyor.

Leyditurk.com