Spor bağımlısı olmayın!

Spor bağımlısı olmayın!

Sporda Altın Oran: Alışkanlık mı? Bağımlılık mı?

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin “İyi Yaşa” Programı kapsamında bilgilendirmelerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı mükemmel vücut takıntısı (Bigorexia) sonucu ortaya çıkan spor bağımlığını değerlendirdi. Mükemmel vücut takıntısının beğenilme korkusundan beslendiğini belirten Kaşıkçı “Dozunda yapılmayan sporun bedenin daha hızlı yıpranmasına neden oluyor ” dedi.

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı özellikle son zamanlarda sıkça rastlanılan Bigorexia’yı yani “Mükemmel Vücut Takıntısı”nı ve bunun sonucunda ortaya çıkan spor bağımlılığının ayrıntılarını paylaştı. Bigorexia’nın spor bağımlılığının en uç örneği olduğunu belirten Kaşıkçı, “Spor yapmayı ve kaslı bir görünüme kavuşmayı takıntı seviyesine taşıyan Bigorexia, kişinin hayatında bir çok soruna neden olabilir. Kaslı bir yapıya sahip olmasına rağmen bunun yeterli olmadığına inanan bireyler farklı bir çok yönteme başvurabilirler. Bunlar arasında uzmanlar tarafından önerilmeyen yöntemler de yer alabiliyor. Bigoreksik bireyler hipertansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalp kası hastalıkları, osteoporoz, kemiklerde çabuk kırılma, sindirim bozukluğu rahatsızlıkları, kadınlarda düzensiz adet kesilmeleri ve anemi gibi önemli sağlık problemleriyle karşılaşabilirler” dedi.

Hormon salınımları spor bağımlılığını güçlendiriyor!

Sporun ardından vücutta salgılanan seratonin, endorfin ve testesteron hormonlarının sebep olduğu rahatlatıcı etkilerinin de spor bağımlılığında önemli bir etken olduğunu söyleyen Ayça kaşıkçı, hormonların gereğinden fazla salgılanması iyi gibi görünse de, tıpkı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi uzun dönemde vücuda ciddi zararlar verdiğini belirtti. Kaşıkçı “Spor bağımlısı kişiler vücudun ürettiği bu hormonlara alışarak bağımlı hale gelir ve sürekli bu hormon düzeyini vücutta tutmak ister. Kişi, bu tatmin düzeyini sabit tutmak için salgılanan hormonun daha çok ve daha düzenli sağlanmasına ihtiyaç duyar. Bu da kişinin sürekli artan düzeyde spor yapmasına ve tatminsizliğe yol açar” dedi.

“Haftaya yayılmış, dengeli ve düzenli spor”

Kasların, eklemlerin ve hormonların gereğinden fazla çalışması bedenin daha hızlı yıpranmasına, yaşlanmasına ve sakatlanmasına neden oluyor diyen Kaşıkçı “Kişinin, yaşına, vücut tipine ve beslenmesine göre hazırlanmış, haftaya yayılmış, dengeli ve düzenli bir spor yapma alışkanlığı edinmesi faydalı olacaktır” dedi.

Leyditurk.com