Suçluların Korkulu Rüyası Jandarma Olay Yeri İnceleme Timleri

Suçluların Korkulu Rüyası Jandarma Olay Yeri İnceleme Timleri

Bir saç teli veya herhangi bir yerdeki parmak izinden, suçluların en büyük korkulu rüyası haline gelen İstanbul Jandarma Olay Yeri İnceleme Timleri kurulduğu...

Bir saç teli veya herhangi bir yerdeki parmak izinden, suçluların en büyük korkulu rüyası haline gelen İstanbul Jandarma Olay Yeri İnceleme Timleri kurulduğu günden bu yana 3 bin 710 olaya müdahale ederek suçlulara göz açtırmıyor.

İstanbul Jandarma Olay Yeri İnceleme birimleri suçluların bıraktıkları en ufak bir izden peşlerine düşerek olayların aydınlatılmasında önemli görev üstleniyor.156 Jandarma İmdat Hattı'nı arayan vatandaşların ihbarını, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan askeri personel kayıt altına alıyor. Ardından ilçe jandarmaya bilgi verilerek askerlerin olay yerine gitmeleri ve bilgi almaları sağlanıyor. Yetkili savcının da izni ile olay yeri inceleme timleri görevlendiriliyor. Olay yeri inceleme timleri suç mahalline ulaştığı zaman ilk olarak, görevli jandarmadan gerekli bilgileri alıyor. Suç mahallinin içerisindeki delilere zarar vermemek için olay yeri inceleme timleri özel kıyafetlerini giyiniyor. Suç mahalli içinde en ufak detay göz ardı edilmeden dikkatle inceleniyor. Kapı kolundan yerdeki sigara izmaritine kadar bütün deliler özel saklama kutularına konarak alınıyor.

Alınan deliller yetkili savcının talimatı ile İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Timi tarafından adli tıpa veya kriminal laboratuvara getiriliyor. Burada son teknoloji kullanılarak suçluların kullandığı sicimler ve edinilen parmak izleri arşivde eşleştiriliyor.

"EN UFAK DELİLLER KAYBOLMADAN TOPLANIYOR"

Jandarma Olay Yeri İnceleme Tim Komutanı Başçavuş Ertunç Sevgi, çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Bir suçun aydınlatılmasında en önemli faktör, olay yerinin sistematik incelenmesi, iz ve bulguların toplanarak tespit edilmesidir. Jandarma Olay Yeri İnceleme Timleri son derece modern ve ulusal şartnamelere uygun teçhizat, donanım ve malzemelere sahiptir. Uzman personelimiz ile en ufak deliller kaybolmadan usulüne uygun olarak toplanmakta ve muhafaza altına alınmaktadır. Topladığımız iz ve bulgular Cumhuriyet Savcısının talimatı ile kriminal laboratuvar ve adli tıp kurumuna sevk edilmektedir. Suç mahallini gören vatandaşımız merak edip içeriye girmemeli olay yerinin muhafazasını sağlamalıdır. Unutmayalım ki merak şüpheliden yanadır" dedi.

"GELİŞEN TEKNOLOJİ VE YENİLİKLERE GÖRE KURS GÖRÜRLER"

Uzman Jandarma Kıdemli Başçavuş Ramazan Demirbaş, Olay yeri inceleme biriminde görev alan personelin eğitimden geçtiğini belirterek, "Jandarma genel kolluk kuvvetlerini yürütmektedir. Olay yeri inceleme biriminde görev alacak personel hizmet içi eğitimden geçirilerek yetiştirilmektedir. Hizmet öncesi eğitimde jandarma okullar komutanlığında askeri eğitimlerin yanında hukuk dersleri de verilmektedir. Hizmet içi eğitim ise ihtisas eğitimini kapsamaktadır. Olay yeri inceleme timinde görev alacak personel, gönüllü personel arasından sınav ile seçilmektedir. Sınav da başarılı olanlar 12 hafta süreyle olay yeri inceleme temel kursuna tabi tutulurlar. Kursu başarı ile bitiren personelin olay yeri inceleme timine ataması yapılır. Ayrıca 5 yılda bir 3 hafta süreyle gelişen teknoloji ve yeniklere göre kurs görürler" ifadelerini kullandı.

"OLAY YERİNDE SİSTEMATİK OLARAK İNCELEME YAPAN BİRİM"

Jandarma Olay Yeri İnceleme Tim Komutanı Sebahattin Özdemir ise "İl ve ilçe jandarma komutanlıklarında görev yapan mevzuat çerçevesinde yetkili makamların talimat ve izinleriyle meydana gelen olaylarda, olay yeri içerisinde sistematik olarak inceleme yapan birimdir. Olayın öğrenilmesine müteakip, ilçe jandarma komutanlıklarınca ilgili savcılıklara bildirilmek suretiyle, savcılıkların görevlendirmesi sonucu olay yerinde inceleme yapmaktayız" şeklinde konuştu.