Suriye'deki savaş suçu görüntüleri

Suriye'deki savaş suçu görüntüleri

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün:- "Artık insanlar için yeni bir utanç tablosu var. Bu fotoğraflar, dünya için bir utanç belgesidir. Birleşmiş Milletler gibi havalı kurumları alsınlar başlarına çalsınlar. Yayınlanan fotoğraflarla bu k

MEHMET ÖZCAN - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Anadolu Ajansı'nın Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğrafları yayınlamasına ilişkin, "Artık insanlar için yeni bir utanç tablosu var. Bu fotoğraflar, dünya için bir utanç belgesidir. Birleşmiş Milletler gibi havalı kurumları alsınlar başlarına çalsınlar. Yayınlanan fotoğraflarla bu kurumların barış getirmediği, adalet sağlamadığı ortaya çıktı" dedi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki çatışmaların çıktığı ilk günden itibaren bu tür olayların yaşanabileceğini tahmin ettiklerini anlattı.

Bu kapsamda uluslararası toplumda Suriye konusunda müdahalede bulunmasını istediklerini ifade eden Üstün, katliam görüntüleriyle haklılıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'e, Suriye'deki kimyasal silahları imha ettiği için Nobel Barış Ödülü verilmesine tepki gösterdiklerini vurgulayan Üstün, "Bu ödül aslında Esed'e verilmişti ve insanları kimyasal silah yerine işkenceyle, açlıkla ve toplama kamplarıyla öldürmesi serbest bırakılmıştı. Suriye'de kimyasal silahlardan daha beter şekilde kıyım yapılıyor. Aylarca aç bırakılmış insanlar, işkence görmüş ve etleri lime lime edilmiş" diye konuştu.

Üstün, Suriye'deki insanların işkence yerine kimyasal silahla ölmeyi tercih edeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fotoğraflardaki vahşete maruz kalan insanlara sorsanız, hepsi işkence yerine kimyasal silahla ölmeyi tercih eder. Bu işkenceyi görenler hemen acı çekmeden ölmek için gaz bombasını seçer. Batı, kimyasal silahları yasaklayıp, olaya müdahale etmeyerek insanlık mı yaptığını sanıyor? Kimyasal silahları yasaklayıp, diğer silahlarla ölümü serbest bırakmak insanlık mıdır?"

Üstün, bu olayların uzaması, özellikle Batı'daki tarafların işine geldiğini vurgulayarak,şöyle devam etti:

"Müslümanlar ölüyor, şehirler yok oluyor. Dolayısıyla bu durum bir fırsat olarak görülüyor. Maalesef, perişan bir durum var. Artık insanlar için yeni bir utanç tablosu var. Bu fotoğraflar, dünya için bir utanç belgesidir. Birleşmiş Milletler gibi havalı kurumları alsınlar başlarına çalsınlar. Yayınlanan fotoğraflarla, bu kurumların barış getirmediği, adalet sağlamadığı ortaya çıktı. Cenevre toplantılarından da herhangi bir sonuç çıkmayacağını tahmin ediyorum.

Anadolu Ajansını da tebrik ediyorum. Büyük bir gazetecilik başarısı ortaya koyarak tüm dünyaya 21. yüzyılın utanç belgelerini göstermiştir."

Muhabir: Mehmet Özcan
Yayınlayan: Murat Paksoy