Suriyeli sığınmacılar için ''geç oldu, güç oldu ama iyi ki oldu'' dedirten müjde!

Suriyeli sığınmacılar için ''geç oldu, güç oldu ama iyi ki oldu'' dedirten müjde!
Güncelleme:

Türkiye'de tartışmaların tam ortasındaki Suriyeli sığınmacılar için yıllardır tepki çeken uygulamanın fişi çekiliyor. Artık "bayram var" deyip Suriye'ye giden sığınmacılar "savaş var" deyip Türkiye'ye gelemeyecek.

Her sene binlerce Suriyeli, Ramazan ve Kurban bayramlarında ülkelerine gidip daha sonra geri dönüyordu.

Türkiye'deki varlıklarına dair tartışmaların gündemden düşmediği Suriyeli sığınmacılar için yıllardır beklenen adım, kamuoyundaki tepkiler ve muhalefetin baskıları sonrasında atıldı.

Hatırlanacağı gibi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada "Bu bayram ve önümüzdeki bayram için güvenli bölgelere gidiş konusunda kısıtımız söz konusu. Bayramda gidişlerine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var' ifadesini kullanmıştı.

Edinilen bilgilere göre Türkiye'deki Suriyelilerin "bayram için" Suriye'ye geçişleri durduruldu.

Türkiye'den ayrılıp Suriye'ye geçmek isteyen sığınmacılara sadece "cenaze" veya "hastalık" gibi mazeretleri olduğunda izin verilecek.

Suriyeli sığınmacılar için ''geç oldu, güç oldu ama iyi ki oldu'' dedirten müjde! - Resim : 1

Bugün NTV'nin canlı yayınına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

2019 seçimlerinde gündemde sanki Türkiye sığınmacıları kendi üretmiş gibi seçimin konusu hale getirildi. Muhalefet toplumu provoke etmek bunu bir siyaset haline getiriliyor. Alenen sığınmacı düşmanlığı yapılıyor. Türkiye'de 3 milyon 768 bin Suriyeli geçici sığınmacı var. 

Sınır güvenlik önlemlerinin tamamını almaya çalışıyoruz. Biz tedbir almamış olsaydık bugün Türkiye'deki kaçak göçmen sayısı 10 milyonun üzerine çıkardı.

Türkiye yurt içinde tüm kaçak göçmenleri yakalıyor. Yakalanan 322 bin kişi geri gönderildi. Türkiye'den Avrupa'ya geçen kaçak göçmen sayısı toplam 638 bin kişi.

Yaklaşık 500 bin sığınmacı gönüllü döndü. Sığınmacılar gönüllü olarak geri dönmeli. Zorla gönderildiğinde uluslararası anlaşmalar ihlal edilmiş olur. Peki nereye geri döndüler? Bizim oluşturduğumuz güvenli bölgeye döndüler. Eleştirenlere soruyorum eğer TSK güvenli bölgeyi sağlamamış olsaydı sığınmacılar nereye dönecekti?

İdlib, Cerablus bölgesi... Buralarda biriket ev projesi yapıldı. Aileler yerleştirildi. Onurlu geri dönüşte güvenli bölgelere dönecekler. Güvenli bölgeyi Türkiye'deki Suriyelilerin yaşayabileceği, ekmek paralarını kazanabileceği bir yer haline getirmeye çalışıyoruz.

Bir ülkenin göçmen politikası konusunda ne yapması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Sınırımızın içince ve içinde kamplar oluşturduk. Göç merkezlerimizi ve geri gönderme merkezlerimizi kurduk.

Bizim orada iç içe olduğumuz bölgeler var. Ticaret yapılan bölgeler var. Bahçeli'nin de ifade ettiğimi gibi "madem bayramda gidiyorlar orada kalsınlar" gibi. Milletimiz tarafından da bu söyleniyor. Yaklaşık 2-3 bayramdır pandemi nedeniyle biz bu gidişleri durdurmuştuk zaten. Öncesinde açmamızın sebebiyse şuydu, gitsinler güvenli bölgeleri görsünler ve yüzde 60'ı kaldı. Valiliklerimize bildirdik, bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek.

Suriyeli sığınmacılar için ''geç oldu, güç oldu ama iyi ki oldu'' dedirten müjde! - Resim : 2

2 GÜNDE 2 BİN SURİYELİ GEÇİŞ YAPTI

Bu yıl da Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen çok sayıda Suriyeli, Kilis Valiliği'ne internetten başvuruda bulundu. Başvuruları onaylanan, 18 ile 29 Nisan arasında Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından ülkelerine geçecek Suriyeliler için hazırlık tamamlandı. 18- 19 Nisan'da sınır kapılarına gelen 2 bin Suriyeli, işlemlerini yaptırarak ülkelerine geçiş yaptı ancak 19 Nisan'da İçişleri Bakanlığı'nın kararı ile Suriyelilerin geçişlerinin kısıtlandığı açıklandı.

Suriyeli sığınmacılar için ''geç oldu, güç oldu ama iyi ki oldu'' dedirten müjde! - Resim : 3

CENAZE İZNİ SADECE 3 GÜN

Online başvuru yapan ve ülkesine geçmek için sınır kapılarına gelenler, görevlilerce bakanlık kararı anlatılarak geri gönderiliyor. Sadece cenaze mazereti bildirenlerin geçişlerine izin veriliyor. Bu 3 günlük iznin de gidilen bölgedeki yerel meclis ve güvenlik birimlerince onaylı olması şartı aranıyor.

Bayramlarda daha önce Suriye'ye gidenler, 2 ile 5 ay süreyle ülkelerinde kalma hakkı elde etmişti.

Öte yandan sınır kapılarında ülkesine kesin dönüş yapmak için gitmek isteyenlere de izin veriliyor. Kesin dönüş yapan Suriyelilere form imzalatılıyor ardından da ülkelerine gitmeleri sağlanıyor.