Tablet mi almalıyım, yoksa bilgisayar mı?

Tablet mi almalıyım, yoksa bilgisayar mı?

Tablet satışları katlanarak artarken, 2013 yılında dizüstü bilgisayar satışlarında yaklaşık %20 düşüş yaşandı.

Dizüstü bilgisayarlar satış oranlarındaki bu düşüşe rağmen, işlevsellikleriyle hayatımızdaki yerini koruyor. Klavye gibi aksesuarlarla tabletler daha işlevsel hale gelse de, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler fonksiyonları gereği farklı amaçlara hizmet ediyor.

Ürettiği kaliteli tabletlerle pazarda saygın bir yere sahip olan Ezcool’un Türkiye Genel Direktörü Garip Erzen, özellikle son dönemlerde televizyon kanallarında çok tanınmamış markalarca yapılan ve tüketiciyi yanıltan reklamlara dikkat çekti. Erzen, “Kalite standartlarından uzak, satış sonrası servis desteği dahi olmayan markalarla karşı karşıyayız. Tanıtılan tabletlerin yüksek donanımlı dizüstü bilgisayarların sunduğu işlevselliğin üzerinde bir deneyim sunduğunu belirtiyorlar. Burada karşılaştırma yapmak dahi bizce doğru değil çünkü tabletler ve dizüstü bilgisayarlar farklı kulvarlarda yer alıyor. Dolayısıyla, yüksek donanımlı bilgisayar performansını tabletten bekleyen tüketiciler, kandırıldıklarını düşünüyor. Bu durum sektöre önemli ölçüde zarar veriyor” dedi.

Tablet ve Dizüstü Bilgisayar Seçiminde 5 Püf Nokta

Tabletler, dizüstü bilgisayarların yerini alacak söylemlerinin aksine, her iki ürün kategorisi günlük hayatın farklı alanlarında ön plana çıkarak tüketicilerin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. “Tablet mi, dizüstü bilgisayar mı?” sorusuna yanıt ararken size yardımcı olacak püf noktalar ise şöyle:

Donanım Gücü ve Dokunmatik Ekran Teknolojisi

Cep telefonu veya kamerayla video çekip, onu montajlayıp sosyal medyadan paylaşmayı seven biriyseniz, ortalama bir özelliğe ve maliyete sahip bir tablet ile bunu yapmanız pek mümkün olmayabilir. Bu noktada ekran kartı ve işlemcisi güçlü, SSD’ye sahip bir dizüstü bilgisayar tercihi daha doğru olabilir. Tablet için geliştirilen binlerce uygulama, tabletseverlere belirli bir işlevsellik sunarken,profesyonel programları kullanmak ve 3 boyutlu oyunlar oynamak, gerek yapısal gerekse işlemci hızı nedeni ile tabletlerden uzak.

Son dönemde dokunmatik ekrana sahip Ultrabook’lar olsa da dizüstü bilgisayarlar büyük çoğunlukla klavye ve fare ile kullanılabiliyor. Bu durum tabletlerde tam tersi. Tabletler akıllı telefonlardan da alışık olduğumuz dokunmatik ekran teknolojisine sahip. Dolayısıyla “Dokunmatik ekranı olan taşıması kolay bir bilgisayar istiyorum” diyorsanız, tabletler tam size göre.

Yazılım ve Uygulama Maliyeti

Dizüstü bilgisayar ve tabletler arasında tercih yaparken en çok düşüneceğiniz konulardan biri de yazılım ve uygulamalar odağındaki maliyetler. Masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi dizüstü bilgisayar modelleri için geliştirilen işletim sistemleri ve paket programlar tabletlerdeki uygulamalarla karşılaştırıldığında maliyet açısından daha yüksek olabiliyor. Tabii ki bu kullanıcının gereksinimleriyle doğru orantılı.

Kullanım Kolaylığı

Ekran boyutu ile İnternet’te gezintiyi kolaylaştıran tabletler, her an her yerde müzik dinlemek, film izlemek, kitap ve gazete okumak isteyenler için çok yönlülüğüyle de ideal.

Öte yandan, tabletler kullanım kolaylığı noktasında daha önce bilgisayar kullanmamış küçük çocuklar ve yaşlılara basit arayüzleri sayesinde kullanım kolaylığı sunuyor. Tableti alacak kişinin özellikleri de seçimde önemli bir kriter oluşturuyor.

Taşınabilirlik

Dizüstü bilgisayarlar ne kadar incelirse incelsin, tableti taşımak dizüstü bilgisayara göre oldukça kolay. Dizüstü bilgisayarlar 1,5 kg-3,5 kg arasında değişirken, tabletlerin ağırlığı 595 grama kadar düşebiliyor. Makul ekranlı laptoplar 13-15 inç arasında olurken, tabletler 7 inç boyutundan başlıyor.

Pil Ömrü

Dizüstü bilgisayarlara göre oldukça hızlı açılan ve iki üç kat daha uzun pil ömrüne sahip tabletler, tatilde, yolculukta her an her yerde İnternet’te gezinmek, müzik dinlemek veya film izlemek isteyenler için ideal. İnternet kullanımı açısından bakıldığında tabletlerde 658 dakikaya (10 saatten fazlaya) kadar çıkabilen pil ömrü, dizüstü bilgisayarlarda ortalama 3-4 saatle sınırlı kalıyor.