Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman:

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman:

"Bu yıl dünyada sosyo-ekonomik açıdan sıkıntılı geçecek. Bu zorluklar Tacikistan dahil BDT ülkelerinde özellikle hissedilecek"

DUŞANBE (AA) - Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2016 yılının dünyada sosyo-ekonomik açıdan sıkıntılı geçeceğini, bu zorlukların Tacikistan dahil Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde özellikle hissedileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Rahman, Bakanlar Kurulu'nda 2015 yılı sosyo-ekonomik kalkınma sonuçları ve 2016 yılı perspektiflerini ele aldı.

Burada yaptığı konuşmada, 2015'in tüm zorluklara rağmen ülkesi için başarılı geçtiğini ifade eden Rahman, bu yıl ise dünyada yaşanması öngörülen sosyo-ekonomik sıkıntıların Tacikistan dahil olmak üzere özellikle BDT ülkelerini etkileyeceğini öngördü.

Rahman, yerel üretimin desteklenmesinin önemine vurgu yaparak, bütçe kaynaklarının daha tasarruflu kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca ulusal döviz kuru dalalanmasının önlenmesi ile iç piyasaya gereken ürün ve malların temin edilmesine önem verilmesi gerektiğini belirten Rahman, bu konuda hükümeti görevlendirdiğini açıkladı.

Toplantıda konuşan Başbakan Kahir Rasulzade de geçen yıl gayri safi milli hasılanın, yüzde 6 oranında artarak 7,87 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Ülke genelinde geçen yıl 468 yeni işletmenin faaliyete geçtiğini, 9 bin kişiye istihdam sağlandığını anlatan Rasulzade, ayrıca geçen sene ülkesinin komşusu Afganistan ve Kırgızistan'a ihraç ettiği elektrik hacminin yüzde 5,5'lik artışla 1,4 milyar kilovatsaati bulduğunu vurguladı.