Tam 50 milyon TL'lik Millet Bahçesi projesi !

Tam 50 milyon TL'lik Millet Bahçesi projesi !
Güncelleme:

Eskişehir’de, 65 yıllık Atatürk Stadı’nın yerine yapılması planlanan Millet Bahçesi’nin maliyetinin 48 milyon 250 bin TL olduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yıkımına başlanan 65 yıllık Eskişehir Atatürk Stadı’nın yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin yapım ihalesini, 48 milyon 250 bin TL karşılığında İstanbullu Ekol Yapı İnşaat kazandı.

Eskişehir’de yapılması planlanan Millet Bahçesi’nin projesi Ekim 2018’de 185 bin TL maliyetle Ankaralı bir peyzaj firmasına çizdirildi. Proje çiziminin tamamlanmasının ardından yapım ihalesinin şeffaf usullerle yapılacağı duyurulsa da süreç yılan hikâyesine döndü.

7 Şubat’ta açık usulle çıkılacağı bildirilen ihale, 21 Ocak’ta iptal edildi. Yerine açılan ihale ise 13 Şubat’ta pazarlık ve davet usulü ile düzenlendi. İhale sonucu Ekol Yapı İnşaat ile 48 milyon 250 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre iptal edilen ve Millet Bahçesi’nin toplamda 56 bin 448 metrekarelik alanda yapılmasını öngören ilk ihale dosyası da yeniden düzenlendi. Yeni ihale dosyası kamuoyundan gizlendi. İhale sürecinin ardından Millet Bahçesi için 65 yıllık Atatürk Stadı yerle bir edildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ihaleyi Meclis gündemine taşıdı. Bir ihalenin pazarlık usulüyle yapılması için afet, salgın ve hastalık gibi beklenmedik olaylar yaşanması gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Kanun da bunu emrediyor. Veya yapılacak işin, ‘Yapım tekniği bakımından özellik arz etmesi’ gerekiyor. TOKİ bu ihaleyi önce gizledi, sonra istediği firmayı davet etti, pazarlık yapıp sözleşmeyi imzaladı” dedi. Çakırözer, ihale gizli olduğu için projenin detaylarının da kamuoyu bilgisine açılmadığını kaydetti.

‘ESKİŞEHİR FİRMALARINA HAKSIZLIK’

Millet Bahçesi’nin ihalesinin İstanbul’da düzenlendiğinin altını çizen Çakırözer, “Sözleşme de İstanbullu firma ile imzalandı. TOKİ, yapım tekniği açısından özellik arz eden Millet Bahçesi işini hangi gerekçelerle İstanbullu firmaya verdi? Eskişehir’in bu alanlarda son derece gelişmiş firmalarına haksızlıktır” ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM’A SORULAR

CHP’li Çakırözer, TBMM’ye verdiği önergede Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

Eskişehir Millet Bahçesi’nin 7 Şubat’ta düzenleneceği duyurulan yapım ihalesinin iptaline gerekçe olarak sunulan proje değişiklikleri nelerdir?
İptal edilen ihale açık usul ile yapılacakken, pazarlık usulü ile yeni bir ihale açılmasının gerekçesi nedir?
Eskişehir Millet Bahçesi ihale sözleşmesinin bir İstanbul firması ile imzalanmasının gerekçesi nedir?
İhale Kanunu’nun 21. Maddesi’nin B fıkrası uyarınca yapıldığı için gizlenen proje dosyasının detayları nelerdir?”
 

Birgün