Tarihi eserler ve SİT alanları Kanal İstanbul raporunda neden yok?

Tarihi eserler ve SİT alanları Kanal İstanbul raporunda neden yok?
Güncelleme:

DSİ'nin Kanal İstanbul'la ilgili raporunun ardından İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun raporunun da gizlendiği ortaya çıktı.

İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kanal İstanbul Projesi ile ilgili raporunun gizlendiği ortaya çıktı. Proje nedeniyle birçok tarihi eser ve SİT alanının risk altına gireceğine ilişkin tespitlere ÇED raporunda yer verilmedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bölge Kurulu tespitlerinin sümen altı edildiğini bildirerek, “ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ‘ÇED Olumlu’ kararını hukuken sakatlamaktadır” dedi.

TARİHİ ESERLER VE SİT ALANI YOK

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalı ÇED raporunda tarihi eser ve SİT alanlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının uyarı yazılarının gizlendiği öğrenildi. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11 Aralık 2019 tarihinde hazırladığı ve ÇED raporunda yer almayan yazıda, Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri ile Küçükçekmece Gölü çevresinde yer alan tarihi eser ve SİT alanları sıralandı, bu alanlarla ilgili yapılacak çalışmaların risk arz ettiği ifade edildi. Raporda, Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde yapılacak her türlü inşaat öncesinde kurulun görüşünün alınması gerektiği, aksi halde tarihi eserlerin yok olabileceği ve geri dönüşü olmayan zararların doğabileceği vurgulandı.

‘ÇED RAPORU İPTAL EDİLMELİ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, nihai ÇED raporu incelendiğinde İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kanal İstanbul’la ilgili görüşlerine yer verilmediğinin görüldüğünü bildirerek, “ÇED sürecinde bu hususların değerlendirilmemesi, dahası ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ‘ÇED olumlu’ kararını hukuken sakatlamaktadır. Bu kapsamda ÇED olumlu raporunun derhal iptal edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Birgün