Tatile giyimden daha hızlı karar veriyoruz

Tatile giyimden daha hızlı karar veriyoruz

Gömlek almak için 8 gün, tatil rezervasyonu yaptırmak için 5 gün düşünüyoruz...

intelliAd tarafından gerçekleştirilen online seyahat tercihleri araştırmasına göre, araştırma safhasında yoğun olarak kullanılan tabletler, rezervasyon aşamasında yerini bilgisayarlara bırakıyor. Online giyim alışverişlerinde 195 saat olan satın alma kararının verilme süresi, tatil rezervasyonlarında 139 saate düşüyor.    

Online ve offline kampanyaların ölçümlenmesini ve optimizasyonunu sağlayan Performans Pazarlama Platformu’nu sunan intelliAd, online seyahat tercihleri araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Konu ile ilgili bilgi veren intelliAd Türkiye temsilcisi Metrics34’ün Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçam, araştırmanın, internetten yapılan 64 milyon seyahat aramasına dayandığını söyledi.

Tatile yönelik planlamaların tabletler üzerinden ve ağırlıklı olarak pazar günleri başladığına dikkat çeken Levent Karaçam, “Pazar günleri, seyahat sitelerinin trafiği diğer günlere kıyasla yüzde 62 daha yoğun. Takip eden pazartesi günlerinde ise kararın verildiği ve rezervasyonun yapıldığı görülüyor. Tatil araştırması tabletle başlasa da işlemler bilgisayarda sonuçlandırılıyor. Rezervasyonların yüzde 88’i bilgisayar aracılığıyla yapılırken, sadece yüzde 10’u tabletten yapılıyor. Akıllı telefonlar işin araştırma kısmında yüzde 14’lük paya sahip olsa da rezervasyon aşamasındaki payları yüzde 2’de kalıyor. Bu veriler, araştırma aşamasında mobil cihazlardan yoğun bir biçimde yararlandığımızı ancak rezervasyon ve ödeme gibi aşamalarda geleneksel yöntem olarak adlandırabileceğimiz bilgisayarlardan henüz vazgeçemediğimizi açıkça ortaya koyuyor” dedi.

En yüksek dönüşüm tabletten

intelliAd COO’su Mischa Rürup ise seyahat planlamasının yönteminin ve sonlandırılma hızının sadece seyahatin türüne göre değil, kullanılan cihazın tipine göre de değişebildiğini söyledi. “Örneğin tablet kullanıcıları en yüksek dönüşüm (conversion) oranına sahipler” diye konuşan Mischa Rürup, “Fakat rezervasyonlarını sonuçlandırmak için ortalama yüzde 20 daha fazla zaman harcıyorlar ve yine ortalamanın iki katı site ziyareti gerçekleştiriyorlar. Yani karar vermekte zorlanıyorlar. Araştırmamızdan elde edilen veriler, şirketlerin özellikle online pazarlama aktivitelerini geliştirmeleri ve müşterilerine kişiye özel teklifler sunmaları açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Giyim alışverişinden daha hızlı karar veriliyor

Araştırmaya göre, online seyahat rezervasyonlarında en yoğun dönemler yılın başlangıcı ile temmuz-ağustos aylarında yaşanıyor. Yılın ilk aylarındaki dönemde görülen trafik artışı çok yüksek olmasa da satın alma motivasyonuna sahip tüketicilerin çokluğu, dönüşüm oranlarını da yükseltiyor. Yaz aylarında ise, trafikteki çok büyük bir artışa karşılık dönüşüm oranları normal seviyede ilerliyor. Bu da yaz tatiline yönelik araştırmaların yoğun bir biçimde internetten yapıldığını ancak online olarak sonuçlandırılmadığını gösteriyor. Online alışverişlerde, kişisel bakım ürünlerinde 54 saat olan satın alma kararının verilme süresi, tatil rezervasyonlarında 139 saati buluyor. Bu süre, giyim alışverişlerinde 195 saate kadar çıkıyor.

Son dakikacılar kararsız

Araştırma, karar verme hızı ile seyahatin tipi arasında önemli bir bağ olduğunu gösteriyor. Örneğin, söz konusu kalınacak oteli seçmek olduğunda, yüzde 52’lik kesim bir saat içinde karar veriyor. Benzer şekilde, gemi turlarında da karar çok hızlı veriliyor. Tüketicilerin yüzde 48’i bir saat içinde hangi gemi ile ne tür bir seyahate çıkmak istediğine karar veriyor.

Karar verme süresinin en uzun olduğu seyahat türü ise, en hızlı satın alma kararının verilmesinin beklendiği son dakika fırsatlarına yönelik seyahatleri. Bu tür seyahatlerde karar verme süresi diğer türlere göre yüzde 32 daha uzun. Mischa Rürup, bu durumu “Tüketiciler en iyi fiyatla en doğru teklifi bulduklarına kolay ikna olmuyorlar. Yüksek kullanılabilirliğe sahip etkili hedefleme (targeting) yapmak, akıllı telefon aracılığıyla herhangi bir seyahat ürünün satmak için kupon vermekten çok daha önemli” şeklinde yorumluyor.

Seyahat planlarında en çok araştırma ve rezervasyonun yapıldığı günler pazar ve pazartesi. Pazar yüzde 37, pazartesi ise yüzde 20 oranında diğer günlerin ortalamasından daha yüksek. En yüksek dönüşüm olasılığına sahip gün pazartesi olurken, haftanın en zayıf iki günü cuma ve cumartesi olarak öne çıkıyor.

Bilgisayar ve akıllı telefon kullanıcılarının bir saat içinde rezervasyon yapma oranı yüzde 41 ve 40 ile birbirine çok yakın seyrederken, tablet kullanıcılarının karar vermelerinin yaklaşık yüzde 20 daha uzun sürdüğü görülüyor.