TBMM'de bu hafta

TBMM'de bu hafta

Irak tezkeresi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek-KKTC Dışişleri Bakanı Nami, Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeler konusunda Dışişleri Komisyonu üyelerine bilgi v

Melda Çetiner- Meclis, yeni yasama yılının ikinci haftasına yoğun bir gündemle başlayacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Genel Kurul'da, 8 Ekim Salı günü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.

Genel Kurul'da daha sonra, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı ele alınacak. 5 maddelik tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası oluşan boşluğu gidermeyi amaçlıyor.

Tasarıyla, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tescilinin tebliğ edilmesi ve maliklerine duyurulmasına ilişkin düzenleme yapılıyor. Buna göre tescil kararları, tescil olunan taşınmazın kadostral bilgileriyle birlikte, tapu siciline şerh düşülmek üzere ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek. Tek yapı ölçeğindeki kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarına ilişkin tescil kararları, sahiplerine tebliğ edilecek. Sit alanlarının, tabiat varlıklarının ve tek yapı ölçeğinde tescil edilen taşınmazlar da dahil olmak üzere sahipleri tespit edilemeyen taşınmazların tescil kararları, Resmi Gazete'de yayımlanacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ın internet sayfasında bir ay süreyle duyurulacak.

Genel Kurul, Irak tezkeresini 10 Ekim Perşembe günü görüşecek. Tezkere, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına karşı sınır ötesi harekat ve müdahale için Hükümet'e verilen yetkinin 17 Ekim tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatılmasını öngörüyor.

-Komisyonlar belli olacak-

TBMM'deki ihtisas komisyonları üyeleri de bu hafta belli olacak. Siyasi partilere ihtisas komisyonlarında düşen üyelikler için listeler Genel Kurul'da okunacak. Ardından en yaşlı üye başkanlığında toplanacak olan komisyonlarda başkanlık divanı belirlenecek.

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, 9 Ekim Çarşamba günü TBMM Dışişleri Komisyonu'nu, ''Kıbrıs sorunu ile ilgili son gelişmeler'' konusunda bilgilendirecek.

Yeni anayasa çalışmalarını sürdüren TBMM Anayasa uzlaşma Komisyonu, maddelerin yazımına devam edecek.

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz
Yayınlayan: Kudret Topçu