TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun doktora tezi incelenecek

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun doktora tezi incelenecek
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun doktora tezinin incelenmesi için 25 Haziran'da raportör görevlendirildi.

BirGün'ün haberine göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) Kavcıoğlu'nun intihal yaptığı yönündeki iddialar ile ilgili başvuruya cevap veren Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Kavcıoğlu'nun doktora tezinin Yayın Etik Kurulu'nda gündeme alındığını aktararak dosyaya raportör atandığını belirtti.

Yayın Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akgiray'ın imzasını taşıyan cevapta şunlar kaydedildi:

"25.06.2021 tarihinde dosya Yayın Etik Kurulu gündemine alınmış olup, dosya ile ilgili bir raportör atanmıştır. Süreç Yayın Etik Kurulu Yönergesi'ne göre sürdürülüp, karar alındıktan sonra bilgi verilecektir."

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun, 2003 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'ne sunduğu doktora tezinde, Merkez Bankası'nın 2001 yılı faaliyet raporundan intihal yaptığı iddia edilmişti.

İddiaları BirGün gazetesi gündeme getirmişti. 22 Mart 2021 tarihli haberde, Kavcıoğlu'nun 2003 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'ne sunduğu 'Ticari Bankalarda Sorunlu Kredilerin Yönetimi, Çözümü ve Takibi İçin Bir Uygulama' başlıklı doktora tezinde, Merkez Bankası'nın 2001 yılına ait '70’inci Hesap Yılı Hakkında Banka Meclisi’nce Hazırlanan Faaliyet Raporu'ndan kopyala-yapıştır tekniğiyle intihal yaptığı öne sürülmüştü.

Kavcıoğlu iddialara cevap vermezken, BirGün, 24 Mayıs 2021 tarihinde CİMER üzerinden Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) konuyla ilgili olarak şu soruları yöneltmişti:

"-YÖK, intihal olduğu ortaya çıkan tezlerle ilgili ne tür işlemler yapmaktadır?

-İntihal olduğu ortaya çıkan doktora tezinin iptal edilmesi için gerekli süreç başlatılmış mıdır?

-YÖK dışında konuyla ilgilenen bir devlet kurumu bulunmakta mıdır?

-Doktora tezinde akademik hırsızlık yapan bir kişinin, kamu görevinde bulunması Anayasa'yla uyumlu mudur?"

YÖK, verdiği cevapta 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi uyarınca, başvurunun Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne iletildiğini belirtmişti.