Tedavi İçin Yönlendirildiği Sporda Şampiyon Oldu

Tedavi İçin Yönlendirildiği Sporda Şampiyon Oldu

- Diyarbakır'da ebeveynleri tarafından fiziksel ve zihinsel terapi için spora yönlendirilen otistik çocuk Furkan Arda Taylan, masa tenisinde bölge şampiyonluğunu elde ederek, Türkiye Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazandı- Antrenör Kaplan:"İlk kez


DİYARBAKIR (AA) - KAAN BOZDOĞAN - Diyarbakır'da tedavi amacıyla anne ve babası tarafından spora yönlendirilen otistik çocuk Furkan Arda Taylan, masa tenisinde bölge şampiyonu olarak Türkiye Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazandı.

Otistik olduğu ailesi tarafından 5 yaşında fark edilen 11 yaşındaki Furkan Arda Taylan, bir süre ilaç tedavisi ve rehabilitasyon eğitimi aldı. Bu tedavi ve eğitimde istenilen verimi alamayan Taylan ailesi, yaptıkları araştırmalar ve duyumlar üzerine 2 yıl önce çocuklarını spora yönlendirdi.

Atletizm, basketbol ve masa tenisine ilgi duyan çocuktaki gelişimi gören aile ve antrenörler, Furkan Arda'yı masa tenisinde bölge şampiyonasına hazırladı.

Masa tenisinde pratik ve hareket kabiliyeti kazanan Furkan Arda, 22-24 Şubat'ta Antalya'nın Kemer ilçesinde Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından gerçekleştirilen yarışmada bölge şampiyonu olarak altın madalya kazandı.

Elde ettiği dereceyle federasyonun 28-30 Nisan'da Antalya'nın Manavgat ilçesinde düzenleyeceği Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazanan Furkan Arda Taylan, altın madalya kazanarak Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil etmeyi hedefliyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mehmet Demir, sporun otistik çocukların tedavisinde önemli yer tuttuğunu, bu konuda her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Furkan Arda'nın başarısının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Demir,"Arda, masa tenisinde bölge birincisi oldu. Çocuğumuz sporla tedavi oluyor. Diğer anlamda sporda başarı elde ediyor. Biz hem antrenör hem de tesis desteği veriyoruz. Arda'yı tebrik ettik. Bu çocuklar ilgiye alakaya ihtiyaç duyan çocuklardır. Ben Arda'nın Türkiye Şampiyonası'nda derece elde edeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.


- Kaplan: "Çok mutluyuz"

Antrenör Ercan Kaplan da sportif faaliyetleri otistik çocuklar üzerinde sadece rahatlatmak, enerjisini arttırmak için değil, tamamıyla tedavi edici amaçla gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kaplan, ailelerin tedavilerin ardından olumlu geri dönüşler yaptığını, çocuklarının hırçınlığı üzerinden atarak sakinleştiğini, geceleri çocuklarının rahat uyuduğunu ve komutlara tepki verdiğini söylediklerini aktardı.

Spor yapan çocuğun konsantrasyonunun her geçen gün arttığını, rahatladığını ve algısının açıldığını anlatan Kaplan, bunun yanı sıra çocukları yeteneklerine göre spor branşlarına kazandırdıklarını vurguladı.

Arda'nın elde ettiği başarıyla ayrıca gurur duyulması gerektiğine dikkati çeken Kaplan, böyle bir başarının Diyarbakır'da ilk kez elde edildiğini kaydetti.

Kaplan, şöyle devam etti:

"Bu başarının ayrı bir gurur verici tarafı da var. Bizim bu kazandığımız madalya bir ilk. İlk kez Diyarbakır'da otizmli biri şampiyonluk elde etti. Bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. İnşallah Diyarbakırlılara bu gururu yaşatmaya devam ederiz."


- "İlk başladığında raketi bile zor tutuyordu"

Antrenör Celalettin Karayılan ise otizmli çocukların ilgi beklediğini anımsatarak, eğitimci olarak bu çocuklara odaklandıklarını, onları kazanıp hayata bağlamak için tüm insani duygularla mücadele verdiklerini belirtti.

Çocukları sporla bütünleştirerek kazanmaya çalıştıklarını ve çocukların bu konuda iyi gelişmeler sağladığını söyleyen Karayılan, şunları kaydetti:

"Arda masa tenisine ilk başladığında raketi bile zor tutuyordu. Şu anda müthiş bir gelişme oldu. Tabi bu sevgiyle, idmanla oldu. Şu anda bölge birincisi, Türkiye Şampiyonası'na gidecek. Bu serüveni gözümüzün önüne getirdiğimizde bu büyük bir başarı. Şampiyonada, derece bekliyoruz."


- "Tedavi için başladık, altın madalya aldı"

Baba Hüseyin Taylan, oğlunun sportif faaliyetlerle beklentilerin üstünde gelişim gösterdiğini belirtti.

Evladının sağlığına kavuşması için emek sarf ettiklerini ifade eden Taylan,"Tedavi için başladık. Yürüyüş ve davranış problemleri düzelsin diye ama madalya aldık. Sporun gerçekten faydası var. Derece beklemiyorduk. Demek ki bu çocuklar isteyince her şeyi yapabiliyorlar. 6-7 aylık bir çalışmayla masa tenisine hazırladık ve Antalya'da bölge birincisi oldu. Türkiye Şampiyonası'nda umutluyuz." dedi.

Aynı kaderi paylaşan ailelere de "çocuklarınızı dört duvar arasına kapatmayın" çağrısında bulunan Taylan, şöyle konuştu:

"En iyi tedavi yöntemi spordur. Çocuğun davranış problemlerinin ortadan kalkmasından tutun da çocuğun öz güvenine kadar bir sürü faydasını görecekler. Bu çocuklara ilaç verip, dört duvar arasına kapatarak en büyük kötülüğü yapmış oluyorsunuz."