Tekkeköy Mağaraları Canlanıyor

Tekkeköy Mağaraları Canlanıyor

Karadeniz’de insanlığın ilk yerleşkesi olan, Milattan Önce (MÖ) 600 bin ile 10 bin yılları arasında insanların yaşadığı Tekkeköy Mağaraları, Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin’in çalışmaları sonucunda 71 yıllık uykusundan uyanıyor.

- Karadeniz’de insanlığın ilk yerleşkesi olan, Milattan Önce (MÖ) 600 bin ile 10 bin yılları arasında insanların yaşadığı Tekkeköy Mağaraları, Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin’in çalışmaları sonucunda 71 yıllık uykusundan uyanıyor.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Tekkeköy Mağaraları’ndaki ilk ve tek kazı çalışmasının 1941 yılında yapıldığını açıkladı. Tekkeköy Mağaraları’nı 71 yıllık uykusundan uyandırdıklarını belirten Tekin, “Çalışmalarımıza yeni ‘Bismillah’ dedik. Şu anda temizlik çalışmaları devam ediyor. Kuruldan aldığımız izinler doğrultusunda bölgeyi güvenlik çemberine alıyoruz. Kamera ve güvenlik sistemleri ile oturma guruplarını ilk olarak kuracağız. Kuruldan, bu ayın 25’inde diğer projeler de geçecek. Bunun yanında bizler diğer kısımlardaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yapacağımız işler çok fazla. Seyyar konteynır tuvaletler ve oturma gurupları bugün yarın geliyor. Yollara ve oturma guruplarının altına koyacağımız taş malzemeler de bir taraftan hazırlanıyor. Ağaçların kesilmesi, çevrenin temizlenmesi ve çalılar ile bitki örtüsünün kaldırılması ile ilgili çalışmalarımız dünden beri devam ediyor. Çalışmalarımızla görülmeyen ve tespit edilemeyen birçok merdiven ve irili ufaklı mağara ortaya çıktı. Yakın döneme ait küp ve kalıntı parçaları bulduk. Bu parçaları toplayıp birleştirerek oluşturacağımız müze evlerde sergileyeceğiz. Daha işin başındayız. Bu alan 360 bin metrekarelik bir arkeoloji vadisi. Tekkeköy’ün, Samsun’un hatta Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri haline gelecek Tekkeköy Mağaraları’nı tüm dünya tanıyacak. İnsanlığın ortak mirası olan bu yer tüm insanlığa hayırlı uğurlu olsun” dedi.

TEKKEKÖY MAĞARALARI CANLANIYOR

TEKKEKÖY MAĞARALARI CANLANIYOR

TEKKEKÖY MAĞARALARI CANLANIYOR

TEKKEKÖY MAĞARALARI CANLANIYOR